Zo regel je vervangend vervoer voor jouw leaserijders

Gepubliceerd:

Je hoopt dat jouw werknemers zonder problemen met hun leaseauto op weg kunnen, maar toch is het fijn om te weten dat er vervangend vervoer mogelijk is. Dat komt van pas wanneer er flinke schade is ontstaan aan de leaseauto, deze problemen andere problemen heeft of voor onderhoud bij de garage staat.

 

In principe krijgen werknemers altijd een vervangende auto, zodat ze direct weer verder kunnen. Afhankelijk van de afspraak die jij hebt gemaakt met de leasemaatschappij worden deze kosten gedekt.

Volledig maatwerk

Op het gebied van vervangende auto’s is bijna alles mogelijk. Je kunt als wagenparkbeheerder je regeling volledig afstemmen op de nood voor vervangend vervoer van je werknemers. Het is mogelijk om geen vervangend vervoer te vergoeden, of dit altijd te doen. Ook is het mogelijk om vervangend vervoer te vergoeden als de reparatie langer duurt dan bijvoorbeeld twee uur. De meest gekozen optie is om pas na 24 uur de kosten te vergoeden.

Je kunt tevens bepalen op welke vervangende auto jouw leaserijders recht hebben. Zo kun je ervoor kiezen dat ze altijd een gelijkwaardige auto rijden, maar ook dat ze altijd een kleinere auto krijgen of een vast model. Indien de werknemer aangeeft toch een grotere auto te willen dan in het contract staat, dan is dat ook mogelijk. Dit moet echter wel eerst met het bedrijf worden afgestemd. De extra kosten kunnen dan eventueel door de werknemer zelf vergoed worden.

Indien de leaseauto van de werknemer total loss wordt verklaard en deze een andere auto moet krijgen, kan men ook gebruik maken van een poolauto of voorloopauto. Je leaserijder kan deze auto dan rijden tot de aflevering van zijn nieuwe auto.

En in het buitenland?

In het buitenland hebben je werknemers niet automatisch dezelfde rechten als in Nederland. Uiteraard is een vervangende auto altijd mogelijk, maar de kosten worden waarschijnlijk wel doorberekend aan het bedrijf. Het is mogelijk om hiervoor een buitenlandcontract af te sluiten. In dat geval gelden dezelfde maatwerkmogelijkheden als in Nederland.

Als de huurauto in het buitenland wordt meegenomen naar Nederland, krijgt je werknemer een afleverplek in Nederland aangewezen. Eenmaal in NL aangekomen, dient de leaserijder contact met de leasemaatschappij op te nemen voor het omwisselen van de buitenlandse huurauto voor een Nederlandse.

Tijdelijk een andere auto

Soms is het handig om tijdelijk een andere auto te rijden, zonder dat er een probleem of schade is. Denk bijvoorbeeld aan een grotere auto voor de vakantieperiode. Waarom zou je immers het hele jaar door voor een grote auto betalen, terwijl je de ruimte maar één keer per jaar benut? Bij de meeste leasemaatschappijen kun je kiezen voor een vakantiebundel bij het afsluiten van een contract. De werknemer spaart dan maandelijks een tegoed dat hij kan gebruiken voor de huur van een tijdelijke auto. Het is eveneens mogelijk om een auto met trekhaak te huren of een conventionele auto in plaats van een elektrische.

Wat moet ik doen?

Doorgaans heeft de wagenparkbeheerder geen taak bij het vervangend vervoer, wel wordt je voorzien van informatie rondom de tijdelijke auto. In het geval van schade of grotere problemen wordt je wel betrokken.

Nieuwsbriefbanner