‘Vakantie is pas leuk als je weet dat je weer aan de slag moet’

Gepubliceerd:

Geniet u ook zo van al die heerlijke vakantiereisverhalen? Zo komt een vriend mij trots vertellen dat hij een DVD-set heeft gekocht voor in de auto waarbij de schermen los van elkaar werken. De twee kinderen kunnen los van elkaar kijken naar wat ze leuk vinden. Het was een fikse investering, maar wat ben ik daar blij mee. Eindelijk af van dat gedoe op de achterbank.

Drie weken later: wat een drama. Ga proberen die set weer in te ruilen. Waarom?! Willen ze plots allebei naar hetzelfde kijken… En ja, wat krijg je dan. Onrust. ‘Hij kijkt naar mij!’. ‘Zij kijkt door mijn raam naar buiten en dat wil ik niet’! Ondertussen om de tien seconden een paar knieën in je rug voelen.

Gelukkig, de rust is weergekeerd. Fijn, want we naderen Parijs. Parijs vraagt altijd extra concentratie. Drukte, route en dan die Fransen die nergens naar kijken en spitsuur nadert.

Voordat we de ring Parijs bereiken tanken. Geeft extra rust. Krijg je plots achter je een vraag. Pap, alweer tanken? Weet je wel hoe slecht dat is? Vervolgens zit je midden in een discussie met je zevenjarige dochter die jou mi-ni-ti-eus uitlegt dat al dat getank niet bepaalt duurzaam is en dat zij en haar kindjes daar de rekening van gaan betalen.

Goed, Parijs voorbij. Pap, zijn we er al? Nóg niet? Waarom niet? Hoe lang moeten we nog? Zo lang nog?! Grappig want als je uiteindelijk op de eindbestemming bent is de logica weg. Wat je dan te horen krijgt is ‘bah, zijn we er nu al?’. Dus. Tot tien tellen is soms niet genoeg.

Ondertussen rijdt de auto heerlijk. De files vallen mee en de rijen bij de tolpoorten blijken kort. Bovendien de recent aangeschafte tolbadge werkt fantastisch! Top aanschaf. Echter, die eerste keer bij een tolpoort toch maar een traditionele rij gekozen. Want wat als de badge niet werkt? En ik ga ik niet als suffe Hollander bij zo’n poortje in de achteruit. Goed, de airco zorgt wat jou betreft voor een aangename temperatuur. Zij van de achterbank denken daar anders over. Het ene moment is het te koud, het andere moment is het te warm. Is het dan nooit goed? Ach ja, dan de airco maar bedienen. Pap, weet je wel dat de auto meer benzine verbruikt als de airco aan staat? Denk je aan mij en mijn kindjes? Ze is al zeven…

Fijn dat ook u weer heelhuids terug bent van een welverdiende vakantie. Hopelijk met heel veel ontspanning. Zoals een van mijn chefs ooit vertelde: ‘het is pas leuk om op vakantie te gaan als je weet dat je weer aan de slag moet’. Geen idee, waar hij deze wijsheid vandaan haalde overigens. In elk geval, het in rechte lijn op uw vakantiedoel af rijden en dat ettelijke honderden kilometers enkele reis zit er weer voor langere tijd op.

Terug in Nederland, terug in de file op de A2. Terug in het land met die prachtige alternatieve vervoermiddelen. Terug daar waar velen plaats- en tijdgebonden kunnen werken.

Tot ziens in de trein, op de A28 of juist via Skype of Facetime.

Over

Richard Ninaber van Eyben is expert op het gebied van Fleet & Mobility management. Als Mobility Consultant bij Athlon geeft hij organisaties advies om hun mobiliteitsbeleid duurzamer en goedkoper in te richten, zonder afbreuk te doen aan de praktische behoeften van de leaserijder, de HR-manager en de wagenparkbeheerder.

Nieuwsbriefbanner