Pakken jouw werknemers binnenkort de e-bike?

Gepubliceerd:

Je collega’s die met het openbaar vervoer reizen kennen het. Een overvolle trein of bus in de spits. Niets vervelender dan staand van of naar het werk te moeten reizen. Zo ook op de Valleilijn tussen Amersfoort en Ede. Vervoerder Connexxion start een proef om de druk op de ochtendspits te verlichten. Dat doen ze door e-bikes in te zetten.

 

Op de fiets naar je werk is zo gek nog niet; we schreven recent nog over de enorme groei fietsers in Londen. In regio’s waar auto’s bumper aan bumper staan is een fiets misschien wel net zo snel. Daarnaast blijf je in beweging, draag je bij aan een beter milieu, bespaar je geld en ben je niet afhankelijk van de vertrektijden van het openbaar vervoer. De ontwikkelingen op het gebied van e-bikes maken het fietsen een nog aantrekkelijker alternatief.

 

Een abonnement op een fiets

Ook vervoerders spelen hier op in. De Valleilijn wordt dagelijks door 9000 mensen gebruikt. Die drukte zorgt ervoor dat reizigers minder positief over de lijn zijn. In het kader van Beter Benutten Regionaal Spoor werken provincie, Rijk, gemeenten en vervoerders samen om de drukte in de spits in trein en bus te verminderen. Eén van de acties van Connexxion om de drukte te bestrijden is het inzetten van e-bikes. In plaats van een ov-abonnement kun je nu ook een e-bike abonnement afsluiten, inclusief pechhulp. Voorwaarde is dat je in één van de gemeenten woont waar stations van de Valleilijn liggen. ‘Op dit moment richten wij ons op scholieren van het Hoornbeeck College in Amersfoort. Uit de pilot bleek dat er onder scholieren die dagelijks gebruik maken van de Valleilijn veel interesse is’, vertelt Herman de Gooijer, woordvoerder bij Connexxion. ‘Het aanbieden van e-bikes is voor ons een leertraject. We willen ons verbreden als aanbieder van mobiliteit. Mocht er vraag ontstaan vanuit de zakelijke markt en forensen, dan sluit ik niet uit dat we de e-bikes aan een breder publiek gaan aanbieden.’

 

De leasefiets

Er zijn al tal van aanbieders van elektrische leasefietsen. Een e-bike past uitstekend in het mobiliteitsbudget, maar kan ook gekozen worden door een leaserijder die liever een kleine auto en een e-bike heeft. Een elektrische fiets kan jouw werknemers veel flexibiliteit bieden. Voor een rit door de stad en files ontwijken pakt iemand de fiets, voor grotere afstanden kan diegene gebruik maken van een lease- of poolauto.

 

Een stap verder

Indien je werknemers een e-bike niets vinden, bijvoorbeeld vanwege Nederlandse klimaat, laat ze dan nog even geduld hebben. De Zweedse ingenieur Mikael Kjellmann bouwde een eigen elektrische velomobiel voor zijn woon-werkverkeer, genaamd de PodRide. Het is een volledig overdekte vierwielige fiets met elektrische trapondersteuning. Met de PodRide heb je dus geen last van de regen en wind, terwijl je over de gemakken van een fiets beschikt. Kjellmann poogt genoeg geld bij elkaar te krijgen door middel van een crowdfundingactie om het vehikel in productie te brengen. De resultaten van zijn prototype en crowdfundingactie lijken momenteel hoopvol.

Nieuwsbriefbanner