Blog: Hulphond; mobiliteit zonder wielen

Gepubliceerd:

4 poten in plaats van 4 wielen. Een hulphond in plaats van een auto. Dat is waar Rudolph Strickwold, directeur Hulphond Nederland, aan denkt bij mobiliteit. In dit blog beschrijft hij zijn visie op ‘mobiel zijn’.

En jij? Waarschijnlijk denk jij als wagenparkbeheerder in de eerste plaats aan een leaseauto. Voor je medewerkers. Om van A naar B te komen. Dat vind ik op zich logisch, maar toch ook niet altijd even vanzelfsprekend. Mobiliteit is immers zoveel meer. Of is op zijn minst op vele verschillende manieren in te vullen. Van Dale beaamt dat:

Van Dale betekenis mobiliteit

Mobiliteit gaat over beweeglijkheid. Over hoe goed iemand in staat is zich te bewegen. Dat is dus niet per definitie met een leaseauto. Om daarvan doordrongen te zijn, moet je anders durven denken (en dat kan al snel 3 ton besparen). Nu, straks of eigenlijk altijd. Want de wereld om ons heen verandert en het zou wel heel gek zijn als je daar niet in meegaat. Maar zeg eens eerlijk: kun jij dat wel, anders denken voor langere tijd? Hoe vaak komt het voor dat je na een training of cursus eventjes op een andere manier te werk gaat, maar dan alweer snel terugvalt in oude patronen, gebruiken en denkwijzen?

Mobiliteit vergroot zelfredzaamheid

Wat dat betreft kun je een voorbeeld nemen aan een hulphond. Bij stichting Hulphond Nederland leren we in een halfjaar tijd honden tot wel 70 vaardigheden aan, die ze leuk vinden om te doen, nooit meer vergeten en zeker 10 jaar volhouden in de praktijk. En waarom? Om mensen met lichamelijke beperkingen of therapeutische behoeften, misschien wel een van je medewerkers, te helpen. Om ze uit hun isolement te halen, ze (weer) mobiel te maken, zodat ze (weer) kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.

Over welke mensen ik het heb? Over mensen met:

  • zware fysieke beperkingen;
  • epilepsie;
  • trauma’s;

als ook over kinderen en jongeren met:

  • ernstige gedragsstoornissen;
  • een geestelijke beperking;
  • het syndroom van down.

Ik heb het over mensen die meer hebben aan een hulphond dan aan een leaseauto. Want onze honden helpen bij dagelijkse activiteiten, zoals deuren, laden en kasten openen, aan- en uitkleden, post oprapen, de was in de wasmachine doen, in de winkel betalen en licht- en liftknoppen bedienen. Ook waarschuwen onze honden mensen met epilepsie voor, tijdens en na een aanval. Of ze helpen mensen met een Post Traumatisch Stress Syndroom om te gaan met stress veroorzaakt door traumatische ervaringen. Wat ze ook doen: zorgen dat jongeren en kinderen met een verstandelijke beperking en/of ernstige gedragsstoornis beter functioneren en communiceren, dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en meer respectvol omgaan met gezagsverhoudingen. Oftewel onze hulphonden vergroten de zelfredzaamheid van mensen. Dat is mobiliteit in optima forma.

Over

Blogger Rudolph Strickwold werkte 23 jaar in het (internationale)bedrijfsleven alvorens hij zich verbond aan stichting Hulphond Nederland. Daar leerde hij als Directeur Marketing en Commercie waar mobiliteit echt om draait. Mensen in staat stellen zich te bewegen.

Nieuwsbriefbanner