Drie ton besparen op mobiliteitskosten? Het kan!

Gepubliceerd:

Elk uur dat je medewerker minder in zijn leaseauto doorbrengt, levert jou een besparing op van € 26,25. Dat blijkt uit gezamenlijk onderzoek van Mobiliteit.NU en Athlon Mobility Consultancy. Slechts weinig inspanning is nodig om € 300.000,- per jaar te besparen op mobiliteitskosten.

Zolang jouw medewerker in de auto zit, is hij niet productief. Hij belt misschien wel – tenminste als bellen vanuit de leaseauto binnen jouw organisatie nog is toegestaan – maar een mail versturen, offerte opstellen of overeenkomst doornemen, doet hij echt niet vanuit een rijdende auto. Dat doet hij bijvoorbeeld thuis, op kantoor of op locatie bij de klant. Elk onproductief uur kost jou zodoende € 26,25 aan vaste kosten van de auto en output die je medewerker niet kan leveren, zoals ook ter sprake kwam tijdens de rondetafelbijeenkomst over mobiliteit in Amsterdam Zuidoost.

Rekenvoorbeeld

Bedrijf: 250 medewerkers

Aantal leaseauto’s:
Richard Ninaber van Eyben, Mobility Consultant bij Athlon: ‘VNA en Ecorys becijferen het aandeel auto’s van de zaak in het totale wagenpark op 11 procent. Ten opzichte van de beroepsbevolking ligt dit percentage hoger. Uit onze data blijkt dat circa 20 procent van de beroepsbevolking een auto van de zaak heeft.’

Gemiddeld aantal werkdagen per jaar: 52 weken x 5 werkdagen = 260 werkdagen
Gemiddeld aantal vakantiedagen per jaar: 25 dagen
Gemiddeld aantal feestdagen per jaar: 7 dagen
Gemiddeld aantal werkdagen, exclusief feest- en vakantiedagen: 228 werkdagen
Parttime: gemiddeld werken Nederlanders 30,6 uur (= 76,5%) per week.
Bron: gemiddeldgezien.nl

Wanneer een medewerker een uur minder in de auto zit, bespaar je: € 26,25
Bron: Athlon

Als elke leaserijder dagelijks één uur minder in de auto zit, levert dat op jaarbasis een besparing op van:

250 x 20% x 228 x € 26,25 = € 299.250,-

Houden we rekening met de gemiddelde parttime werkweek van Nederlanders, dan levert één uur per dag minder met de auto een besparing op van:

250 x 20% x 228 x 76,5% x € 26,25 = € 228.926,25

Minder autotijd? Zo doe je dat:

Drie ton laat je liever niet op straat liggen. Dus stimuleer je je mensen om slimmer om te gaan met de auto, zodat ze er minder tijd in doorbrengen. Bijvoorbeeld door aan degene waar je een afspraak mee hebt te vragen waar hij woont. Wellicht woon je bij elkaar om de hoek en hoef je minder ver te reizen dan wanneer je naar zijn werk moet reizen. Maar ook door flexibele werktijden te hanteren. Als je medewerker eerder of juist later kan beginnen of langer kan doorwerken, kan hij buiten de spits reizen. Of je verstrekt je medewerker een mobility card. Dat is een persoonlijke betaalkaart voor alle mobiliteitskosten. De kaart geeft je medewerker ook de mogelijkheid met de trein te reizen. Daar kan hij én in prima werken én daarmee omzeilt hij de files.

Nieuwsbriefbanner