Zo voorkom je dat medewerkers zelf gaan shoppen voor een leaseauto (in de baas zijn tijd)

Gepubliceerd:

Leaseauto’s zijn voor een gemiddelde organisatie doorgaans kostenpost nummer 2. Geen wonder dat je daarop wilt besparen. Het kan. 10% heb je zo te pakken. Voor een doorsnee organisatie is dat al gauw € 25.000 per jaar.

Je autokosten verlagen is helemaal zo gek nog niet. Al helemaal niet als je bedenkt dat een besparing van 10% binnen handbereik is. Weet immers dat de totale exploitatiekosten van 10 doorsnee leaseauto’s op jaarbasis zo’n € 100.000 bedragen. Maar hoe doe je dat dan, je autokosten verlagen?

7 tips om je autokosten te verlagen

 1. Kijk kritisch naar de autoregeling
  Een strakke autoregeling is de basis voor een succesvol autobeleid en bespaart (veel) kosten en tijd. Een goede autoregeling bevat heldere eenduidige spelregels zonder uitzonderingen.
 2. Schat het aantal te rijden kilometers zeer zorgvuldig in
  Ga altijd uit van een reëel inzicht wat betreft het aantal kilometers voor woon-werk, privé en overig zakelijk. Het is belangrijk om dit op voorhand in te schatten, juist ook voor de keuze van brandstof.
 3. Overweeg een centrale inkoop
  Je leasemaatschappij kiest de dealer waar de nieuwe auto wordt afgenomen. Dit levert meestal een extra korting op. Je sluit hiermee uit dat je medewerkers gaan shoppen voor hun nieuwe leaseauto, hetgeen ze doorgaans onder werktijd doen.
 4. e-Driver
  E-Driver is een online platform voor gedragsverandering. Het is een mobiliteitsprogramma gericht op reductie van schadelast, brandstofkosten en CO2-uitstoot. e-Driver biedt tools voor de optimalisatie van beleid en veiligheidscultuur, een trainings- en informatieplatform en geeft inzicht door het monitoren en borgen van resultaten.
 5. Maximaal outsourcen van administratieve handelingen
  Werk hiervoor samen met je leasemaatschappij. Elke medewerker die volgens de autoregeling recht heeft op een leaseauto, heeft vervolgens rechtstreeks contact met de leasemaatschappij voor alles wat met zijn auto te maken heeft. Denk ook aan onderhoud, rapportages tijdens de contractduur; het berijdermanagement. Managementrapportages ontvang je als wagenparkbeheerder natuurlijk zelf.
 6. Gebruik de applicatie Service Track
  Service Track is een online gids met geselecteerde garages die één of meerdere extra diensten aanbieden: gratis haal- en brengservice, een afspraak binnen vijf werkdagen of een tussentijdse check zonder afspraak. De applicatie werkt eenvoudig op basis van kenteken/postcode/woonplaats. Zo bespaar je kosten op de huur van vervangen vervoer of het halen en brengen van werknemers van en naar de garage.
 7. Faciliteer berijders die niet privé rijden (< 500 km)
  Leaserijders die bewust niet meer dan 500 kilometer met hun leaseauto in privé rijden, om bijtelling te voorkomen, verbruiken minder brandstof. En bereiken pas op een later moment de maximale kilometrage, waardoor hun leaseauto pas later hoeft te worden vervangen. Bied hen een mobiliteitsoplossing voor in privé.

Autokosten verlagen? Simpel dus!

De autokosten verlagen is zo moeilijk dus nog niet. En anders wend je je toch tot je leasemaatschappij. Want dat is je uitgelezen partner op het gebied van mobiliteit.

Nieuwsbriefbanner