5 manieren om nú al aan de slag te gaan met telematica

Gepubliceerd:

Telematica is hét buzzwoord onder wagenparkbeheerders en mobiliteitsbeslissers. Wie al slimme kastjes inzet om zijn Total Cost of Ownership (TCO) te verlagen, behoort tot de frontrunners van het vak. Maar wat kun je allemaal met telematica in het wagenpark? En, niet onbelangrijk: hoe kan het je helpen geld te besparen? Athlon zocht het uit tijdens een rondetafel met 14 collega’s uit het vak. Mobility Reporter zet de belangrijkste lessen voor je op een rij.

100x meer software dan een vliegtuig
De gemiddelde auto beschikt over 100 keer meer software dan een Boeing 707. Carlo van de Weijer, hoogleraar Smart Mobility aan de TU/e, opent de rondetafel over telematica in Almere met een nadenkertje. De heilige koe is daarmee volgens van de Weijer qua rekencapaciteit het meest krachtige consumentenproduct op ict-gebied. Veel meer dan je laptop en iPhone dus. Al die techniek maakt de auto niet alleen slimmer, ook veiliger. Reden genoeg om ook in het wagenpark van organisaties techniek in te zetten, aldus van de Weijer. Het grootste voordeel van telematica in je wagenpark? Kostenbesparing door beter inzicht, bijvoorbeeld in het verbruik van je wagenpark.

Wat de aanwezigen, verantwoordelijk voor mobiliteit in hun organisatie, al doen op het gebied van telematica? Dat verschilt nogal. Een deelnemer vertelt over de volledige automatisering die zij inzetten. Van zowel lokalisering en navigatie van medewerkers die veel op de weg zitten, tot automatische facturatie aan klanten. Een ander zet telematica vooral in om het rijgedrag van medewerkers onder de loep te nemen. Wim Kusters, Fleet & Mobility Manager bij QWise, vertelt dat hij onder de indruk was van wat collega’s al doen met telematica in hun wagenpark:

5 manieren om telematica in te zetten in je wagenpark

Er zijn veel manieren waarop telematica kan worden ingezet. We noemen de 5 meest voorkomende, volgens de deelnemers van de rondetafel:

1. Location based services

Altijd weten waar je personeel zich bevindt. En dit gemakkelijk door kunnen voeren in het urenregistratiesysteem, of zelfs automatisch doorfactureren aan je klant.

2. Verbetering overzicht

Kennis over welke auto’s op welke locatie stil staan. Deze en andere data geven je beter overzicht op én inzicht in je wagenpark. Om uiteindelijk je TCO te kunnen verlagen. Procurement manager Jacob Boersma vertelt hoe hij dat in zijn organisatie doet:

3. Onderhoudsmeldingen

Een laag oliepeil geconstateerd in de leaseauto van de directeur uit Leeuwarden? De auto geeft jou als wagenparkbeheerder in Eindhoven automatisch een seintje. Ook in geval van nood kan de auto zelf gaan communiceren. Maar dat laatste lijkt nog toekomstmuziek.

4. Rijgedrag medewerkers bekijken

Telematica leent zich ervoor om een wedstrijd uit te schrijven onder werknemers. De zuinigste rijder wint een prijs. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. Hoe zuiniger, hoe beter. Voor zowel de uitstoot als  jouw brandstofkosten.

5. In car communicatie

De snelste of meest logische route van klant naar klant. Die geef je gemakkelijk door aan je medewerkers onderweg. Of wijs hen op de dichtstbijzijnde goedkope plek om te tanken, om zo nog wat brandstofkosten te besparen.

Zelf aan de slag met telematica in je wagenpark? Annemiek Spoor, HR Coördinator bij Merck, geeft je de belangrijkste tips die ze leerde op de rondetafel:

Meer weten over telematica in het wagenpark? Hoe zit het bijvoorbeeld met privacy van jouw medewerkers? Binnenkort meer op Mobility Reporter!

 

Nieuwsbriefbanner