Zo houd je je wagenpark continu in de gaten (en bespaar je op kosten)

Gepubliceerd:

De opkomst van telematica in auto’s geeft je veel meer mogelijkheden als wagenparkbeheerder. Telematica kom je steeds meer in auto’s tegen. Het is een breed begrip en kan voor een groot aantal dingen worden ingezet. Dankzij satellietcommunicatie kun je bijvoorbeeld volledige controle over je wagenpark krijgen. Mobility Reporter legt uit hoe.

 

Telematica is de combinatie van verschillende onderdelen van telecommunicatie en informatica. Vaak gaat het om het op afstand communiceren met voertuigen of apparaten. De doeleinden kunnen heel divers zijn; van kosten- en tijdsbesparing tot veiligheid en informatievoorziening. En dat maakt het zo interessant voor wagenparkbeheerders.

Locatie

Door het gebruik van bepaalde telematicasoftware kun je zien waar je voertuigen – en dus je werknemers – zich bevinden. Je kunt ze tips geven om een alternatieve route te nemen in verband met een plotselinge file. Ook heb je inzicht in welke auto’s waar staan. Zo weet je altijd hoeveel voertuigen je op de verschillende locaties beschikbaar hebt en wat de bezettingsgraad is. Daarnaast kun je zien of een auto veel of weinig gebruikt wordt, waaruit je dan weer kunt opmaken of jij je wagenpark moet uitbreiden of inkrimpen.

Een andere manier om telematica te gebruiken is voor de rittenregistratie. Dat scheelt veel administratie en zorgt voor een registratie die altijd sluitend is.

Gebruik

Telematica geeft je tevens inzicht in het gebruik van de auto. Door middel van sensoren kan gemeten worden hoe er met een bepaalde auto wordt gereden. Rijdt iemand vaak hard, onzuinig of juist voorbeeldig? Je kunt het rijgedrag en verbruik inzien. Op basis van die resultaten kun je in gesprek gaan met werknemers die zorgen voor onnodig hoge kosten. Vervolgens kun je daar ook een rijopleiding bij aanbieden, om zo het brandstofverbruik en de schadelast nog verder te beperken.

Verder kun je onrechtmatig gebruik tegengaan. Je kunt namelijk inzien waar en wanneer de auto wordt gebruikt. Zo voorkom je privékilometers met auto’s die daar niet voor bedoeld zijn.

Onderhoud

Tenslotte heeft telematica ook nut als het gaat om het onderhoud van het wagenpark. Steeds meer auto’s hebben een variabele onderhoudsinterval. Het is handig om op afstand in te kunnen zien hoe iedere auto er voor staat. Foutcodes zijn uit te lezen, net zoals het oliepeil van de auto. Dat is handig voor het plannen van de onderhoudsbeurten voor jouw wagenpark.

Nieuwsbriefbanner