Waarom de BMWi3 over tien jaar nog steeds de toekomst is

Gepubliceerd:

Wat is de ultieme zakelijke auto volgens de consultants van Athlon? Mobility Reporter blogger Paul Bouwmeester focust op smart mobility en kiest voor de BMW i3.

Drie megatrends gaan onze mobiliteit radicaal veranderen: autonoom, elektrisch en “on demand” vervoer. De BMW i3 heeft dat al helemaal in zich. Ik vind hem op dit moment de ‘smartest car’ voor de ‘smart city’ van de toekomst. Hij is volledig elektrisch, de meeste techniek voor autonoom rijden zit er al in. Alle onderdelen zijn gemaakt van gerecyclede grondstoffen, waardoor hij volledig circulair is. En – vind ik erg interessant – in de software zit de mogelijkheid voor pay-per-use. Daarmee krijgen we een doorkijkje naar de toekomst van de zakelijke auto. Veilig, geen vervuiling en geen verspilling.

 

Organisaties hebben eigenlijk maar één doel met mobiliteit. Maximale armslag en nul verspilling. Daar gaan we naartoe in de komende decennia, en de BMW i3 is een van de wegwijzers. Wanneer we overstappen op zelfrijdende auto’s kan een klein aantal bedrijfsauto’s steeds beschikbaar zijn voor een groot aantal medewerkers. Je doet een oproep aan de vloot en op basis van een algoritme komt een auto bij je voorrijden. Zo’n rit met een bedrijfsauto betaal je met je mobiliteitsbudget. Er wordt gewoon bijgehouden wie wanneer rijdt en wat daarvan de kostprijs is.

 

Trek je liever je eigen plan? Prima: in je budget zit een financiële prikkel om de meest efficiënte oplossing te kiezen. Ook vanzelfsprekend: alle auto’s in de vloot rijden op duurzame elektriciteit en zijn volledig circulair gebouwd, zoals de BMW i3 nu al is. Nul verspilling van grondstoffen en nul vervuiling. Kijk je naar waar we vandaan komen, dan is dat nauwelijks voor te stellen. De auto heeft historisch gezien nooit veel met efficiëntie opgehad. Met zijn vervuiling, hoge kosten, gebrekkige veiligheid en urenlang stilstaan was hij eerder het tegendeel daarvan.

 

We zijn aan die vier wielen verslingerd geraakt om heel andere redenen. De beschikbaarheid, het comfort, de beleving. Van ‘deur tot deur’ reizen is pas echt mogelijk geworden door de auto. De ultieme effectiviteit. Nooit was het mogelijk om die twee te verenigen. Effectiviteit en efficiëntie: het was het een of het ander. Maar daar gaan we nu toch echt naartoe. We gaan die twee uitersten met elkaar verbinden en dat is revolutionair.

 

Nieuwsbriefbanner