De brandstofcel: Toyota’s auto van de toekomst

Gepubliceerd:

Elektrisch rijden zien we overal om ons heen, maar er is meer aan de gang. De ontwikkeling van waterstofauto’s (auto’s aangedreven met een brandstofcel) bijvoorbeeld is snel gegaan. Mobility Reporter neemt je mee naar de eerste conceptcar met brandstofcel van Toyota; de Fine-S. Dat is de (verre) voorloper van de Toyota Mirai, de eerste auto met een brandstofcel die voor het publiek te koop is.

 

In Japan en de Verenigde Staten is de Mirai al sinds begin 2015 te koop, maar ook in Europa kan je de auto nu tegenkomen. Sinds enkele maanden is de auto in een aantal Europese landen – waaronder ons buurland Duitsland – leverbaar.

Toyota_mirai_2015photo

Toyota Mirai

 

De Fine-S

De Mirai was er natuurlijk niet van de één op de andere dag. Toyota is al sinds de tweede helft van de jaren negentig bezig met waterstofauto’s. In 2003 presenteert het merk de eerste conceptcar. Deze voorloper van de Mirai heet de Fine-S, en had voor het eerst een eigen ontwerp. Ook bevat de auto innovaties die ervoor zorgden dat de brandstofcel minder ruimte in beslag neemt. Een half jaar na de introductie komt Toyota ook met de Fine-N, een praktischere variant. De auto heeft met 500 kilometer voor het eerst een actieradius die in de buurt komt van een conventionele auto.

Toyota_waterstof_auto_4-Toyota-blog

Bijschrift: Toyota Fine-S

Toyota_waterstof_auto_5-Toyota-blog

Bijschrift: Toyota Fine-N

 

Sneller dan een laadpaal

Een auto met een brandstofcel wordt aangedreven door één of meerdere elektromotoren. Normaal gesproken hebben auto’s op stroom een korte actieradius, en moeten ze lang opgeladen worden. Nu hoeft dat niet meer. Doordat de brandstofcel zelf energie produceert is de actieradius langer. De brandstof voor deze cel is waterstof, aangevuld met zuurstof die de auto zelf uit de lucht haalt. Een ander groot voordeel is dat de tank in vijf minuutjes weer vol zit, dat scheelt een hoop tijd.

MK-CQ859_TOYOTA_P_20141118192415

Bijschrift: Waterstof tanken bij een tankstation

 

 

 

Nieuwsbriefbanner