De Ubers van het wagenpark

Gepubliceerd:

De briljantste mobiliteits-ideeën komen tegenwoordig van startups. En Uber is nog maar het topje van de ijsberg. Deze drie jonge startups lossen problemen in het wagenpark op.

Zendrive houdt het gedrag van je bestuurders bij

Waar is een auto? En let een medewerker wel goed op de weg? Vragen waarop een wagenparkbeheerder graag antwoord zou willen, maar eigenlijk amper krijgt. Tenzij hij werkt met Zendrive. Deze app gebruikt smartphone-sensoren van bestuurders om gedrag te monitoren. Daardoor wordt het mogelijk voor bedrijven om te checken waar een medewerker zich bevindt en welk gedrag hij op de weg vertoont. De focus ligt niet op de auto, maar op de bestuurder in de auto. Zendrive kijkt naar snelheid, acceleratie en andere data, maar ook of een bestuurder bijvoorbeeld met zijn telefoon zit te spelen. Heeft de app toekomst? BMW i Ventures denkt inmiddels al van wel. In samenwerking met enkele andere investeerders heeft het investeringsvehikel van de autofabrikant 1,5 miljoen dollar geïnjecteerd in de start-up.

Startup ‘Start2stop’  maakt je wagenpark 6% procent goedkoper

Je vloot 6 procent goedkoper maken? Dat kan met de dienst van de Nederlandse start-up Start2stop. Duurzaam ondernemer Marc Mulder ontwikkelde een start-stopsysteem dat in auto’s na 2006 ingebouwd kan worden. Daardoor worden brandstofgebruik en Co2-uitstoot gereduceerd. De gemiddelde kostenbesparing is 200 euro per jaar, wat betekent dat het systeem zich volgens de bedenkers in 17 maanden terugverdient. Ongeveer 2,5 miljoen auto’s zouden in Nederland in aanmerking komen voor Start2stop. In principe is Start2stop voor zowel particulieren als bedrijven, maar de meeste interesse wordt verwacht van de zakelijke markt. In 2015 wil het bedrijf via grote werkgevers en leasemaatschappijen uitbreiden naar België en Duitsland, om de vervolgens de rest van de wereld te veroveren.

Local Motion wil je wagenpark lean and mean maken

Bedrijven die verspilling willen tegengaan en hun wagenpark lean and mean willen maken, zouden Local Motion zeker in de gaten moeten houden. De start-up biedt tools om op kosten te besparen op de lange termijn, vooral door het delen van bedrijfsauto’s makkelijker te maken. Het product is een combinatie van hardware en software. Met een app kunnen medewerkers meteen zien welke auto in de vloot vrij is en geboekt kan worden. Elke medewerker kan met een pasje instappen in de auto, er wordt namelijk een kastje geïnstalleerd dat gekoppeld is aan het besturingssysteem. Tijdens elke rit wordt informatie over dit rijden opgeslagen in dit kastje, dat fleetmanagers kunnen uitlezen in een dashboard. Informatie over rijgedrag, zoals snelheid en energiegebruik, maar ook informatie over onderhoud. De makers schatten dat hun klanten gemiddeld 30 procent besparen op hun vloot. Daardoor kunnen wagenparken uiteindelijk worden ingekrompen. Local Motion is helaas alleen nog vooral actief in de omgeving van San Francisco, met Google als grootste klant.

Nieuwsbriefbanner