Start-ups in de startblokken

Gepubliceerd:

De briljantste mobiliteitsideeën komen tegenwoordig van start-ups, nieuwe bedrijfjes die soms letterlijk op een zolderkamer zijn begonnen. In Start-up Dinsdag op Mobility Reporter drie keer aandacht voor start-ups: lossen deze bedrijfjes onze mobiliteitsproblemen op?

 

FARADAY BICYCLES

Dit is de Tesla onder de tweewielers. Faraday Bicycles is een elektrische fiets die óók sexy is. En dat is nogal opvallend in een markt die wordt gedomineerd door degelijke modellen voor senioren. Het geheim zit hem in de slimme integratie van techniek in het frame. In tegenstelling tot de gemiddelde elektrische fiets, die een accu op de bagagedrager meetorst, is de battery-pack van Faraday Bicycles in het frame verwerkt. De motor zit op het voorwiel. Ongeveer twee jaar geleden voerde het bedrijf een succesvolle crowdfunding-campagne op Kickstarter en sindsdien gaan deze fietsen als warme broodjes over de toonbank. Het prijskaartje is er wel naar: een Faraday Bicycle kost 3.500 dollar.

www.litmotors.com

Faraday_HeroRackKS_BRG

SCOOT NETWORKS


Een deeldienst voor scooters. Heel vernieuwend klinkt het niet, maar het publiek voor een scooter is vele malen groter dan dat voor een auto. Scoot wil lokale alternatieven bieden voor auto’s en andere vervoer- smiddelen en stelt Vespa-achtige scooters in San Francisco ter beschikking voor maximaal 5 dollar per uur. De dienst is volledig mobiel: gebruikers kunnen een scooter boeken en zelfs van het slot halen met hun telefoon. Die telefoon kan vervolgens in een ‘dock’ worden geplaatst, waardoor deze een dashboard wordt met kaart, snelheidsmeter en energiemeter voor de scooteraccu. De app wordt tegelijkertijd door Scoot gebruikt om in kaart te brengen waar alle voertuigen zijn. De gebruiker heeft geen rijbewijs nodig, is verzekerd wanneer hij opstapt en krijgt ook een helm bij de scooter.

www.scootnetworks.com

scootnetworks

SHUDDLE

De meeste ouders beweren niet zonder auto te kunnen. Of twee auto’s. De kinderen, hè. Want Martijn moet naar hockey gebracht en Rutger moet naar een feestje. De grond onder die argumenten wordt voorzichtig weggeslagen door de Amerikaanse start-up Shuddle. Het is een dienst à la Uber voor ouders. Kinderen kunnen ritjes krijgen naar school, naar het sportveld, naar vriendjes of waar dan ook. Net als Uber zijn bestuurders ook eigenaar van de auto. Ze moeten ervaring hebben met kinderopvang en worden onderworpen aan een stevig antecedentenonderzoek. Ouders betalen rond 6 euro per maand en ze betalen de kosten per rit, die lager liggen dan de kosten voor een taxirit. De dienst is nog niet on-demand: ritjes moeten worden ingepland.

www.shuddle.us

Shuddle

Nieuwsbriefbanner