Privé lease voor dummies

Gepubliceerd:

Voor de manager die mobiliteit en wagenparkbeheer er (gedwongen) een beetje bij doet, maar van wie wel wordt verwacht dat hij weet wat er speelt, neemt Mobility Reporter iedere maand in steekwoorden een hot item door. Vandaag: met deze privé lease voor dummies kun je alle vragen van je werknemers pareren.

1-Wat is privé lease?

Met privé lease kan je werknemer een nieuwe auto rijden die past bij zijn gezinssituatie, zonder de zorgen die een eigen auto met zich meebrengen. Wegenbelasting, verzekering, onderhoud, reparatie en banden zijn allemaal in de prijs inbegrepen. Je werknemer gaat een financiële verplichting aan voor een periode van twee tot vier jaar.
 Die verplichting gaat je werknemer natuurlijk ook aan bij een nieuwe (tweedehands) auto, alleen gaat het dan vaak ‘ongemerkt’; de auto wordt minder waard, er zijn onderhoudskosten, je betaalt wegenbelasting.

2-Hoeveel mensen doen het?

De schattingen lopen uiteen tussen de 15.000 a 20.000 mensen in Nederland. Privé lease wordt daarmee steeds meer een geduchte concurrent van de particuliere autoverkoop-markt.

3- Wat is eigenlijk het verschil tussen privé lease en zakelijke lease?

Het verschil tussen zakelijk en privé leasen is vooral een fiscaaltechnisch verschil. Als je zakelijk least, krijg je een auto van de zaak, via een leasebedrijf of uit het eigen beheerde wagenpark van het bedrijf waar je werkt. Bij privé lease sluit je werknemer het contract met de leasemaatschappij privé af. Daarnaast is de mate van bijtelling ook één verschil. Wanneer je werknemer een auto privé leaset, dan is er geen sprake van bijtelling. Dit is bij zakelijk leasen wel het geval.

4- Kan iedereen privé leasen?

Ja, privé leasen kan iedereen. Waar zakelijk leasen gekoppeld is aan de arbeidsvoorwaarden, biedt privé lease ook uitkomst voor werknemers die geen auto van de zaak krijgen. Voordeel van privé lease is dat je werknemers een nieuwe auto kunnen rijden die past bij hun situatie, zonder dat
ze een smak geld op tafel hoeven te leggen. Ook heeft leasen als voordeel dat het werknemers bevrijdt van gedoe rondom het bezit van een auto. Denk hierbij aan onderhouds- kosten, wegenbelasting en kosten voor de verzekering of onverwachte reparaties.

5- Wat kost privé leasen precies?

Dat ligt aan de auto en aan het aantal kilometers dat je werknemer denkt te gaan rijden. In ieder geval kunnen zij vooraf precies zien wat zij per maand gaan betalen. En wie dan de rekensom gaat maken, zal zien dat leasen vaak goedkoper uitvalt dan een (nieuwe) tweedehands auto kopen. Zo least u privé via Athlon een Citroën C1 al voor € 199,- per maand.

6- Kan mijn werknemer ten alle tijde van een privé lease contract af?

Voordat je werknemer een abonnement afsluit bij een leasemaatschappij, wordt gekeken of deze past bij zijn of haar financiële draagkracht. Mocht deze financiële situatie plots veranderen, bijvoorbeeld door gedwongen ontslag of scheiding, dan kunnen je medewerkers bij leasemaatschappijen zoals Athlon hun Privé Lease contract kosteloos laten ontbinden.

7- Hoe kan ik mijn werknemer helpen die privé wil leasen?

Steeds meer bedrijven maken het voor hun werknemers steeds lucratiever om voor privé lease te kiezen. Zo spreken leasemaatschappijen met zakelijke relaties steeds vaker privé lease regelingen af. Zie dit als een collectieve regeling voor ziekte kosten verzekering zoals bijvoorbeeld Achmea dit doet. Voordelen voor de werkgever hiervan zijn:
– Je kunt de werknemer helpen met het bieden van een passende mobiliteitsoplossing.
– Hogere medewerkerstevredenheid.
– Geen fiscale consequenties.
– Geen verplichtingen voor de werkgever De werknemer sluit immers het contract met de leasemaatschappij.
– Geen administratie en wagenparkbeheer voor de werkgever.
– Korting voor uw medewerker.

Nieuwsbriefbanner