Het persoonlijk mobiliteitsbudget voor dummies

Gepubliceerd:

Voor de manager die mobiliteit en wagenparkbeheer er (noodgedwongen) een beetje bij doet, maar van wie wel wordt verwacht dat hij weet wat er speelt, neemt Mobility Reporter iedere maand in steekwoorden een hot item door. Vandaag: met dit persoonlijk mobiliteitsbudget voor dummies kun je alle vragen van je werknemers beantwoorden.

 

  • Wat is een mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget is een budget dat een werknemer krijgt om zijn vervoer te bekostigen. Het budget legt de verantwoordelijkheid bij de werknemer zelf neer. Hij mag zelf bepalen op welke manier hij het geld aan vervoer spendeert. De werknemer kan er bijvoorbeeld een auto naar keuze van leasen, maar als zijn voorkeur bij het openbaar vervoer ligt, betaalt hij er zijn treinritten van. Een combinatie van de twee is natuurlijk ook mogelijk. Door de werknemer zelf verantwoordelijkheid te geven over zijn kosten zal die eerder geneigd zijn om kostenbewuste keuzes te maken.

 

  • Hoe populair is het?

Het persoonlijk mobiliteitsbudget zit op dit moment op een kantelpunt. Door de jaren heen is het mobiliteitsbudget vaak genoemd, maar nooit op grote schaal ingezet. Hoewel, eigenlijk hebben alle bedrijven in Nederland al een soort mobiliteitsbudget: kilometervergoedingen en leasebudgetten. Als we het nu hebben over ‘het mobiliteitsbudget’, dan bedoelen we eigenlijk het persoonlijke budget, dat de werknemer naar eigen inzicht kan besteden.

 

Een van de redenen waarom het persoonlijk mobiliteitsbudget nog maar weinig is ingezet als alternatief voor een leaseauto is de fiscale aantrekkelijkheid van zo’n auto. Nu de fiscale bijtelling sterk is gestegen en het voordeel afgevlakt, is de aantrekkelijkheid van de leaseauto gedaald. Ook wordt het aanbod van privé lease steeds interessanter, en hiermee het persoonlijk mobiliteitsbudget.

 

  • Wat zijn de voordelen van een mobiliteitsbudget voor mij als werkgever?

Allereerst verdwijnen een aantal fiscale lasten die het gevolg zijn van het privégebruik door uw werknemers. Denk hierbij aan de btw-correctie en de premie voor werknemersverzekeringen. Daarnaast loopt u minder risico op stilstaande auto’s bij het vertrek van een medewerker.

 

  • Hoe start ik een persoonlijk mobiliteitsbudget?

Bekijk vooraf wat je doelstellingen zijn. Doe je het uit kostenoverwegingen, wil je er juist voor zorgen dat werknemers milieubewuster worden, of gaat het er vooral om dat je flexibiliteit biedt? Zorg er voor dat het mobiliteitsbudget past bij het zakelijk reisprofiel van een werknemer. Een half variabel budget dus, waardoor uw medewerker die veel reist voor de zaak ook meer budget ontvangt.

 

Zorg er daarnaast voor dat je de juiste prikkels aanbrengt waardoor medewerkers kostenbewuste keuzes maken, maar laat de keuzes niet ‘ten koste’ gaan van de zakelijke reis naar uw klanten. Er zijn in grote lijnen drie persoonlijke mobiliteitsbudgetten mogelijk:

  1. Bonus-malusbudget voor leaserijders die door slimme keuzes (kleine auto of lage brandstofkosten) meer budget overhouden.
  2. Afziebudget voor medewerkers die een leaseauto mogen, maar liever zelf invulling geven aan hun mobiliteit. Zij krijgen een vaste vergoeding voor het afzien van de leaseauto met bijbehorende vaste kosten en een variabele vergoeding voor de zakelijke reis.
  3. Flexibel mobiliteitsbudget voor de medewerkers met woon-werkverkeer en af en toe een zakelijke reis.

 

  • Hoe krijg ik mijn werknemers mee?

Wanneer werknemers een duidelijk voordeel hebben, bijvoorbeeld via een bonus-malusregeling, zullen zij eerder geneigd zijn mee te gaan. Het bedrag dat de werknemer overhoudt van zijn mobiliteitsbudget mag hij of zij in eigen zak steken. Heeft hij meer geld nodig dan het budget, dan betaalt hij dat zelf. Zo zorg je ervoor dat je personeel zuiniger gaat rijden, en dus minder CO2 uitstoot. Ook kan iemand kiezen voor een kleinere, goedkopere auto. Bied daarnaast een gevarieerd aanbod van slim ingekochte mobiliteitsproducten zoals een Mobiliteitskaart om het openbaar vervoer af te rekenen, een e-Bike of privé lease. Overigens hoeft het budget dat over blijft niet altijd uitgekeerd te worden in geld. Het bedrag kan ook worden omgezet in andere ‘employee benefits’, beloningen die passen bij de levensfase van de medewerker: meer vrije dagen, een studie of meer pensioenopbouw.

Nieuwsbriefbanner