Houd rekening met BKR registratie van private leasecontracten

Gepubliceerd:

Private lease is enorm populair, en de verwachtingen zijn dat dat de komende jaren zeker niet minder wordt. Privé een auto leasen biedt namelijk veel voordelen, al zijn er ook punten die je werknemers niet moeten vergeten als zij een contract afsluiten, zoals minder hypotheekruimte.

 

Private lease brengt je werknemers veel financiële zekerheid op het gebied van vervoer. Ze rijden een (vrijwel) nieuwe auto tegen een vast maandbedrag. De kosten van de afschrijving, belasting, onderhoud en verzekering zijn allemaal voor de leasemaatschappij. Alleen de brandstof betaalt de huurder zelf. Tevens hoeft er geen bijtelling te worden betaald, de auto staat namelijk niet op de naam van de zaak.

BKR registratie

Alle autoleasemaatschappijen met het Keurmerk Private Lease registreren operationele autoleasecontracten in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) bij Bureau Krediet Registratie (BKR). Sinds 1 juli 2016 doen ze dat onder een specifieke code ‘OA’. Op deze code worden uitsluitend private leasecontracten geregisteerd.

Er wordt door de leaseaanbieder geen 100 procent, maar 65 procent van het totale leasebedrag geregistreerd. Op een contract van 36 maanden met een maandbedrag van 300 euro, wordt er dus 7020 euro geregistreerd. De BKR registratie zorgt er dus voor dat de persoon op wiens naam het contract staat, minder geld kan lenen bij de bank.

 

Anders kijken naar private leasecontract

‘Een consument moet eerlijk naar zijn eigen portomonnee en dus zijn bestedingsruimte kijken. Als iemand maandelijks een vast bedrag kwijt is aan een private leasecontract, kan je dit natuurlijk niet ook nog eens aan een hypotheek besteden. Dat is ook waarom we het contract registreren bij BKR. Ter bescherming van de consument’ zegt Arnold Koopmans van het Keurmerk Private Lease. ‘Wel vinden we dat er anders gekeken moet worden naar een private leasecontract dan naar een financieringscontract. Een private leasecontract met ons keurmerk kan namelijk na 12 maanden worden opgezegd. Men betaalt dan enkel een opzeggingsvergoeding en heeft daarna geen betalingsverplichtingen of restschuld meer. Dat is een belangrijk verschil met de optie om geld te lenen voor een auto.’

Ook hebben we opgemerkt dat het makkelijker is eerst een hypotheek en vervolgens een financiering af te sluiten dan andersom. Dat is vreemd. Daarom hebben we daar contact over met de Nederlandse Vereniging van Banken en Vereniging van Financieringsondernemingen in Nederland.

Het is dus belangrijk dat je eerlijk bent – ook naar jezelf – en om te weten dat je jouw geld maar één keer kunt uitgeven. Het Keurmerk Private Lease beschermt de consument tegen te hoge financiële lasten. Zodat je nu, maar ook in de toekomst aan je financiële verplichtingen kan voldoen.

Nieuwsbriefbanner