Hoe het openbaar vervoer aantrekkelijker wordt voor zakelijk reizen

Gepubliceerd:

Het openbaar vervoer wordt in Nederland niet vaak gezien als de meest aantrekkelijke reisoptie. Toch zijn er goede redenen om je werknemers te stimuleren wat vaker met het ov te gaan. Een aantal initiatieven maken het zakelijk reizen prettiger.

Doorwerken op je laptop, geen gestress in de file en nooit meer zoeken naar een – vaak dure – parkeerplek. Gebruik maken van het openbaar vervoer klinkt goed toch? In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn de schonere kilometers ook nog eens mooi meegenomen.

Luisteren naar de reiziger

Vervoersmaatschappij Connexxion biedt gebruikers van de Valleilijn een e-bike abonnement aan. Om het gebruik van deze lijn aantrekkelijker te maken, heeft het bedrijf reizigers gevraagd hoe de trein beter ingericht kan worden. Een aantal ideeën is toegepast. Zo wordt er voortaan beter aangegeven waar reizigers kunnen staan en is er een afscheiding gemaakt tussen de gangpaden en zitplaatsen. Hierdoor heb je meer privacy en word je minder afgeleid als je bijvoorbeeld aan het werk bent in de trein. Er zijn usb-opladers geplaatst om smartphones en laptops op te laden.

Voor busreizigers heeft Connexxion de Stapp Over app ontwikkeld. Hiermee kun je een overstap naar een andere buslijn aanvragen, zodat je weet welke aansluiting je kunt halen.

Van en naar het station

Het kan voorkomen dat je werknemers op een locatie moeten zijn waar geen station in de buurt is. Dat hoeft geen probleem te zijn: op veel stations kun je ov-fietsen lenen. Voor €3,35 heb je 24 uur een fiets ter beschikking. Dit is te betalen met bijvoorbeeld een NS-business card. Indien een fiets niet uitkomt kun je voor een deelauto gaan met GreenWheels.

Hoe werkt dit voor mij?

Klinkt het als administratieve rompslomp om werknemers een fiets te laten lenen of de trein te laten pakken? Dat valt in praktijk wel mee: met een mobiliteitspas zoals de Athlon Mobility Card of MultiTankpas kunnen je werknemers niet alleen tanken, maar elke vorm van vervoer betalen. Zowel trein- en busritten als leenfietsen, parkeerplaatsen, et cetera. Alles in één overzicht en meer gebruiksgemak voor de reiziger.

Benieuwd hoe je jouw werknemers vaker in de trein krijgt? Mobility Reporter schreef er al eerder over: Van je reistijd werktijd maken.

Nieuwsbriefbanner