Carsharing: de evolutie van de poolauto

Gepubliceerd:

Een parkeerplaats die vol staat met auto’s die niet gebruikt worden. Ondertussen zijn enkele werknemers op pad met één van de poolauto’s. Op een willekeurig moment staat meer dan de helft van het wagenpark stil, zelfs tijdens piekuren. Dat moet efficiënter kunnen. Met carsharing.

Mobility Reporter blogger Paul Bouwmeester heeft je al bijgepraat over de deeleconomie. Carsharing laat je zien hoe dit er in de praktijk uit ziet. Carsharing is feitelijk het delen van een auto. Dat kan bijvoorbeeld met Snappcar, een autodeelplatform waarmee je een auto kunt huren en verhuren, of met Greenwheels, een soort abonnementsdienst voor huurauto’s. Carsharing vindt nu ook zijn weg naar de zakelijke markt. Eigenlijk is een poolauto al autodelen aangezien die door iedereen gebruikt kan worden, maar carsharing gaat nu een stapje verder.

Iedereen deelt zijn auto

Met carsharing heeft niet langer iedere werknemer een eigen leaseauto. Alle auto’s zitten als het ware in de pool van het bedrijf. Niet iedereen neemt de auto nog mee naar huis. Diegenen die dat nog wel doen zetten de auto overdag op de parkeerplaats van het bedrijf. Collega’s die gebruik willen maken van een auto kunnen er dan één meenemen. Daardoor zijn er ook geen extra poolauto’s meer nodig.

Voordelen van carsharing

Het grootste voordeel is dat bedrijven hun wagenpark kunnen verkleinen. De verkleining is afhankelijk van het wagenpark en mobiliteit van een bedrijf. Verwacht wordt dat bedrijven hun wagenpark met minimaal 20 procent kunnen inkrimpen. Dat komt doordat er geen extra poolauto’s meer nodig zijn en minder werknemers een eigen leaseauto hebben. Op deze manier kunnen bedrijven zeker 20 procent besparen op hun mobiliteitskosten.

Behalve een kostenbesparing, heeft een bedrijf ook minder parkeerplekken nodig. Er zijn namelijk minder auto’s, en de auto’s worden vaker gebruikt waardoor ze van de parkeerplaats weg zijn. Ook scheelt het in de administratie. Als een werknemer naar een afspraak moet en daarvoor een eigen auto gebruikt, moet hij zijn kilometers declareren. Doordat er met carsharing altijd een auto klaarstaat is dat niet langer nodig.

Wegrijden met je smartphone

Bij het delen van een auto hoort natuurlijk wel het reserveren. Dat is met Fleetster kinderspel. Het is een app waarmee je auto’s binnen het wagenpark van je bedrijf kunt reserveren en openen. Daardoor weet je altijd welke auto beschikbaar is, en zijn er nooit meer sleutels kwijt. Met een druk op je smartphone stap je in en rijd je weg.

Nieuwsbriefbanner