Blog: 80% heffing op parkeren bij de buren

Gepubliceerd:

Veel werkgevers hebben niet genoeg parkeerplaatsen voor medewerkers en bezoekers. Dan is huren bij de buren een oplossing, weet mobiliteitsconsultant Daan van Egeraat. Alleen: er zijn begin 2015 nieuwe fiscale regels gekomen met een mogelijke heffing van 80 procent. Je kunt die heffing op allerlei manieren ontlopen, van ‘zuur’ naar ‘zoet’.

  1. besparen mobiliteit Daan van EgeraatLaat de medewerkers hun parkeerprobleem voortaan zelf oplossen. Je kunt de nieuwe regels goed gebruiken als aanleiding dure parkeerplaatsen op te geven. Maar is het haalbaar? De nieuwe heffing geldt trouwens niet voor de leaserijders, dat verzacht de pijn (goedkoop, maar: zuur).
  2. Je zegt het huurcontact op. De medewerkers gaan zelf betalen voor parkeren bij de buren. Er valt niets meer te heffen door de fiscus. In plaats van een vast bedrag per jaar van jou krijgt de buurman nu een variabele omzet per dag van de parkeerder (goedkoop én je loopt fiscaal geen risico).
  3. Je brengt de parkeerplaatsen van de buren onder gezamenlijke ARBO-verantwoordelijkheid. (Het vreemde is dat de fiscus hier uitgaat van de regelgeving voor arbeidsomstandigheden.) Bij vorst ga je dan ook bij de buren zout strooien. Je bent dan natuurlijk wél aansprakelijk. Plus: het risico dat de fiscus dit beschouwt als ‘opzetje’ en alsnog met een fiscale claim komt. Want hoe de fiscus de nieuwe regels gaat uitvoeren is nog erg schimmig (zoet en niet duur, maar fiscaal niet zonder risico).
  4. Zorg dat de parkeerplaatsen gemeenschappelijk eigendom worden. Is een beetje schieten met een kanon op een mug, maar misschien wil de buurman wel meewerken. Die loopt anders zijn inkomsten mis. Overweeg ook om te kopen (zoet, maar: duur).

Optie 1 is het simpelst. Alleen jij kunt beoordelen of die optie ook wenselijk is voor je medewerkers. Wanneer je gaat voor lage kosten en geen problemen met de fiscus kies je voor optie 2. Betekent dit gedoe? Dat hoeft niet. Zorg dat je goede afspraken maakt met medewerkers en de buren. Dat kost je initieel wat tijd en geld, maar het is een stuk aantrekkelijker dan die 80 procent parkeerheffing.

 

Over

Daan van Egeraat is directeur van Montefeltro, een onafhankelijk adviesbureau voor projectmanagement en innovatie. Zijn visie is dat belonen van gewenst gedrag van medewerkers voor werkgevers grote kansen biedt, maar dat we het vooral simpel moeten houden.

Nieuwsbriefbanner