Zelflerend of zelfrijdend?

Gepubliceerd:

Ook al wordt er druk geëxperimenteerd met zelfrijdende auto’s, lijkt het nog best lang te duren voordat we allemaal onze auto’s op automatische piloot zullen gaan zetten. Maar toch hebben we aan de stapjes die autofabrikanten op dit moment in de richting van autonoom rijden zetten nu al erg veel. Ze maken rijden veiliger, beter en leuker. Hieronder speciaal voor de wagenparkbeheerder en inkoper die alles willen weten over de innovatiefste modellen: vijf auto’s met hightech snufjes die onze tijd op de weg nu al stukken prettiger maken.

Mercedes S-klasse

Bij de S-klasse introduceerde Mercedes functies die in staat zijn om de bestuurder te herkennen. Bij het instappen verstelt de auto automatisch dingen zoals spiegels en stoelinstellingen naar de persoonlijke voorkeuren van de bestuurder van dat moment. Daarnaast heeft de S-klasse de zogenaamde Magic Body Control, een systeem dat vering van de auto automatisch aanpast aan de wegkwaliteit.

Volvo S80

Volvo is één van de pioniers van het autonome rijden. De techniek die Volvo hier tot nu toe voor heeft ontwikkeld wordt voornamelijk toegepast om de veiligheid te verbeteren. Zo heeft de Volvo S80 heeft een systeem dat automatisch remt als een voorligger abrupt stopt. Bovendien gaat het stuur trillen als je van je rijbaan lijkt af te drijven.

Tesla Model S

Tesla noemt haar techniek voor autonoom rijden “Autopilot.” Op dit moment zijn alleen de functies adaptieve cruise control, blindehoekwaarschuwing en automatische noodrem. Voor verdere functies wordt de software nog ontwikkeld, maar de benodigde sensoren zitten al in de meeste Tesla’s ingebouwd. Deze functies zullen met gratis softwareupdates beschikbaar komen. Naar verwachting zal Autopilot vanaf augustus ook in staat zijn om op de snelweg de auto op de rijbaan te houden en automatische inhaalmanoeuvres uit te voeren.

BMW i3

BMW schotelt informatie die op internet te vinden is op een slimme manier aan de bestuurder voor. Naast dat het navigatiesysteem automatisch om files heenrijdt geeft het ook aan wanneer het slimmer is om verder te reizen met het openbaar vervoer. Het systeem bepaalt dit aan de hand van de actuele vertrektijden van treinen, trams en metro’s ‑ vooralsnog alleen in Amsterdam. Ook kan de auto vetellen waar de bestuurder lekkere sushi kan eten, of een geldautomaat kan vinden.

Audi A8

De A8 selecteert automatisch de nuttigste informatie voor passagier en bestuurder. Denk dan aan bijvoorbeeld het laatste nieuws, maar ook de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen en tankstations. Doordat de Audi de parkeer- en brandstofprijzen van het internet haalt, kan de bestuurder een goed geïnformeerde keuze maken. Bovendien weet het systeem ook waar er nog parkeerplaatsen beschikbaar zijn. Dat scheelt een hoop tijd aan zoeken naar een plaatsje.

Nieuwsbriefbanner