Waar mogen mijn werknemers naartoe met de auto?

Gepubliceerd:

In de vakantieperiode trekken veel Nederlanders naar het buitenland. Ook veel van jouw werknemers zullen hun vakantie buiten Nederland vieren. Degenen die met de auto gaan, zullen vermoedelijk hun leaseauto pakken. Dat is uiteraard geen probleem, maar er zijn een aantal zaken om rekening mee te houden.

 

In principe mogen werknemers hun leaseauto meenemen naar de populaire vakantielanden. De auto mag namelijk naar de meeste landen die op de groene kaart staan, zonder dat daar een aanvraag of verklaring voor nodig is.

Buitenlandverklaring benodigd

Voor de ex-Oostbloklanden, de Balkan-landen, Marokko en Turkije dient je werknemer wel een buitenlandverklaring op te vragen. Dat kan doorgaans gewoon via de website of per telefoon via de helpdesk van de leasemaatschappij. In de buitenlandverklaring staat dat de leasemaatschappij de leaserijder toestemming geeft om de auto te gebruiken. Dit is nodig omdat leasing in deze landen nog geen gemeengoed is.

 

Voor de landen Marokko en Turkije moet de leaserijder met de verkregen buitenlandverklaring naar het consulaat of de ambassade, dit ter legalisatie van het document. De aanvraag van de buitenlandverklaring kost via de Kamer van Koophandel zo’n 25 euro voor deze landen.

Goed verzekerd

Je werknemers zijn in het buitenland net zo goed verzekerd als in Nederland. Houd er wel rekening mee dat als iemand met de caravan op vakantie gaat, diegene ook een groene kaart voor de caravan moet aanvragen. Op deze manier is ook de caravan (WA)verzekerd. Dit kan gewoon via de website of helpdesk van het leasemaatschappij.

Voorbereid op weg

Tenslotte: het is belangrijk om je werknemers goed voorbereid op weg te laten gaan. Naast het op zak hebben van een goede (reis)verzekering, is het verstandig om rekening te houden met de regels in verschillende landen. In België is het bijvoorbeeld verplicht om een brandblusser in de auto te hebben en in Oostenrijk is het voor brildragende mensen verplicht om in de auto te allen tijde een reservebril bij zich te hebben. Op sites als www.athlonopvakantie.nl of www.anwb.nl kunnen jouw leaserijders alle informatie vinden.

Nieuwsbriefbanner