Privé lease wordt steeds populairder

Gepubliceerd:

Op een markt waar steeds meer aanbieders aanwezig zijn, aanbieders die ieder verschillende voorwaarden hanteren, zorgt het nieuwe Keurmerk Private Lease voor heldere voorwaarden en bescherming tegen te hoge maandlasten. Het keurmerk is opgesteld met inbreng van VNA (leasemaatschappijen), VFN (financieringsmaatschappijen), AFM, ACM en meerdere consumentenorganisaties.

 

Arnold Koopmans, woordvoerder van het keurmerk: ‘De regels voor het keurmerk zijn voor het grootste deel gebaseerd op bestaande wet- en regelgeving die de consument moet beschermen. Daarnaast is een deel van de regels gebaseerd op voorwaarden die van de Consumentenbond komen. Zo is een van de regels van het keurmerk dat de kredietwaardigheid van de contractant altijd gecheckt moet worden bij het BKR om te hoge maandlasten te voorkomen.’

Vaste kosten

Privé lease is een soort abonnement op een auto. Men rijdt een (vrijwel) nieuwe auto voor een vast bedrag per maand. Afschrijving, belasting, onderhoud en verzekering zitten allemaal bij de prijs inbegrepen. Geen onverwachte kosten, alleen de brandstof is niet bij de prijs inbegrepen. Je werknemer betaalt ook geen bijtelling, aangezien de auto privé wordt geleased en niet door een bedrijf. De lessee bepaalt zelf de contractduur. Momenteel duren de meeste contracten 25 tot 36 maanden. Daarna is men vrij om weer een andere auto te leasen.

Groei

In 2015 waren er zo’n 36.000 privé leasecontracten. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal contracten de komende jaren fors zal stijgen, tot een piek van zo’n 100.000 privé leasecontracten in het jaar 2020. Deze stijging wordt onder andere veroorzaakt door de groeiende populariteit van het mobiliteitsbudget. Daarbij is een privé leaseauto een veel gekozen optie. Naar verwachting groeit de groep van oudere bestuurders (56+) de komende jaren het hardst.

Keurmerk

Aanbieders die in aanmerking willen komen voor het Keurmerk Private Lease worden door een onafhankelijke specialist gekeurd op zowel de producten als de processen. Bij een positieve uitkomst mag de leaseaanbieder het keurmerk dragen. De keuring wordt ieder jaar opnieuw uitgevoerd. Bij de start van het keurmerk op 1 februari 2016 waren er al 30 leaseaanbieders, waaronder Athlon, die het keurmerk mogen voeren.

Voor iedereen

Dat je geen veelrijder hoeft te zijn bewijzen de reeds afgesloten contracten. In tweederde van de gevallen wordt er minder dan 15.000 kilometer per jaar gereden. De maandelijkse contractkosten liggen bij tweederde (67 procent) van deze contracten tussen de 201 en 400 euro. Mocht de lessee onverhoopt in financiële problemen komen, bijvoorbeeld door gedwongen ontslag of echtscheiding, dan kan hij of zij in geval van een privé leasecontract bij Athlon deze kosteloos laten ontbinden. Dat maakt privé lease voor een brede doelgroep geschikt.

 

 

 

Nieuwsbriefbanner