Nieuwe dimensie aan persoonlijke mobiliteit

Gepubliceerd:

Al decennialang is een leaseauto niet alleen functioneel noodzakelijk, maar vaak ook een belangrijke arbeidsvoorwaarde voor de werknemer. Dat is nog steeds zo, maar het wordt breder getrokken: persoonlijke en flexibele mobiliteit is nu het kernbegrip. Athlon biedt daarom een nieuwe dienst aan: Athlon Mobility Budget.

Medewerkers reizen om verschillende redenen voor de zaak. Voor de ene medewerker is het alleen de dagelijkse woonwerk afstand, een ander doet dagelijks opdrachten door het hele land heen en weer een ander bezoekt af en toe andere vestigingen, klanten of leveranciers. De een doet dat het liefst per fiets, de ander met de auto, weer een ander pakt het openbaar vervoer. Al dat reizen breng een heleboel CO2, kosten en administratie met zich mee.

Het Athlon Mobility Budget schept orde in het geheel en geeft het mobiliteitsbudget een nieuwe dimensie. Niet alleen dient het er voor om mobiliteit voor elke werknemer eenvoudig bereikbaar te maken, het biedt bovendien een zeer persoonlijke invulling van die mobiliteit. Met een app op je telefoon houd je overzicht op je mobiliteitsgebruik en kan je mobiliteitsproducten bestellen. Heel modern dus.

Persoonlijke mobiliteitsproducten

“Hoewel medewerkers in verschillende levensfases zitten, krijgen ze vaak het zelfde aanbod: een leaseauto voor 5 jaar of een onkostenvergoeding”, aldus Paul Bouwmeester, Mobility Consultant bij Athlon. “Het vernieuwende aan deze dienst is dat het echt persoonlijk kan worden ingevuld. In onze mobilityshop kiest een medewerker hoe hij wil reizen:  auto, openbaar vervoer, fiets, e-fiets, deelauto etc. In overleg met de werkgever is alles mogelijk. Elke medewerker heeft een bepaald budget, passend bij functie of reisprofiel. Reis je binnen of onder dit budget, dan kan het restant worden besteed aan employee benefits die passen bij je levensfase. Denk aan extra vrije dagen, extra inleg in de pensioenvoorziening, een grotere auto tijdens de vakantie, korting op private lease of een hippere smartphone”, zo somt Bouwmeester op.

Flexibiliteit en persoonlijk zijn hier de kernbegrippen. Alles wordt tenslotte geregeld door de medewerkers zelf, via slechts één app of portal 24/7 bereikbaar is. Overzichtelijk en fiscus-proof. Waarmee een hele last uit handen wordt genomen van bijvoorbeeld een afdeling human resources of administratie.

De juiste mobiliteitsprikkels

Maar daarmee zijn we er nog niet. Athlon Mobility Budget kan ook iets betekenen voor het MVO. “We kunnen prikkels inbouwen waardoor een werknemer beter nadenkt over zijn of haar reisgedrag. Is een grote leaseauto eigenlijk wel nodig, of kan ik af en toe afwisselen met de fiets? Past openbaar vervoer beter? Zaken die tot nadenken stemmen en die uiteindelijk een besparing opleveren voor de werknemer. Wat dan weer ingezet kan worden voor persoonlijke zaken”, legt de Mobility Consultant uit. Hij vervolgt: “Maar ook een bonus/malusregeling voor leaserijders is mogelijk. Dit doen we door iedere leaserijder een aantal keuzes voor te leggen waar hij zelf invloed op heeft, maar die geen drempel opwerpen om zakelijk te reizen. Hierbij kan je denken aan zaken zoals: goedkoop tanken, zuinig rijden, veel of weinig privégebruik en de keuze voor een goedkopere leaseauto. Allemaal incentives die je als werkgever kunt toepassen om bijvoorbeeld je CO2-footprint, maar ook je variabele leasekosten te verlagen.”

Meer weten over Athlon Mobility Budget? Klik dan hier

Nieuwsbriefbanner