Mobility Vraag: hoe gaat de bandenwissel in zijn werk?

Gepubliceerd:

Maart betekent natte sneeuw en gladde wegen. Gelukkig laat de lente niet lang meer op zich wachten. Dat betekent ook dat de bandenwissel voor de deur staat. Waar moet je als wagenparkbeheerder op letten, en wat moet je doen wanneer één van je werknemers langer door wil rijden op zijn winterbanden?

Het bandenwisselmoment is weer vlakbij. Vanaf half maart tot eind april moeten auto’s weer op het juiste rubber staan, ook jouw wagenpark. Het is verstandig om te wisselen naar zomerbanden omdat winterbanden in de zomer zorgen voor een langere remweg, verminderde wegligging en sneller slijten.

Wie wisselt de banden?

Leaserijders kunnen hun winterbanden laten wisselen bij een Service Center van hun leasebedrijf. Wanneer je leaset bij Athlon kun je daarnaast ook terecht bij een vestiging van Kwik-Fit of Euromaster. Deze bedrijven hebben samen bijna 300 locaties. Er zit dus altijd wel locatie in de buurt. Je werknemers hebben zelf geen omkijken naar de bandenwissel en ook de opslag wordt geregeld. Het enige wat ze zelf moeten doen is een afspraak inplannen op de locatie waar zij hun banden willen wisselen.

Mijn werknemer wil nog niet wisselen

Wanneer een leaserijder langer door wil rijden op zijn winterbanden, omdat hij bijvoorbeeld nog op wintersport gaat, dan is dat geen probleem. Die keuze ligt bij de leaserijder zelf. Hij kan een afspraak maken om zijn banden na terugkomst te wisselen. Ook als het leasecontract bijna afloopt, is het mogelijk om langer door te rijden. Op die manier hoeft een werknemer niet zijn banden te laten wisselen terwijl hij de auto nog maar enkele weken in bezit heeft. Andersom is natuurlijk ook mogelijk; één van je werknemers heeft net een nieuwe leaseauto, maar wil graag nog winterbanden voor een korte periode, bijvoorbeeld vanwege de wintersport. Ook dat is geen probleem.

Moet ik mijn wagenpark uitrusten met winterbanden?

Het is niet verplicht. Bij het afsluiten van een leasecontract kun je kiezen voor winterbanden. In 80 procent van de gevallen wordt hier ook voor gekozen. De kosten voor winterbanden worden van het leasebudget afgetrokken. Maar de kosten kunnen ook voor de organisatie zijn. Als winterbanden niet de standaard zijn bij jouw bedrijf, maar de leaserijder wil ze wel, dan kunnen de winterbanden betaald worden uit het leasebudget. De banden worden dan als optie berekend.

Vier seizoenenbanden

Een andere mogelijkheid is om je wagenpark uit te rusten met vier seizoenenbanden. Deze banden zitten tussen de winter- en zomerbanden in en bieden meerdere voordelen. Zo hoeven werknemers niet elke herfst en lente naar de garage om de banden te laten wisselen. Daarnaast scheelt het geld. De opslag- en servicekosten vallen namelijk weg. Het mooiste van deze banden? Ze gelden gewoon als winterbanden als ze zijn uitgerust met het zogenaamde M+S symbool (geschikt voor modder en sneeuw). Dit betekent dat er in de winter mee gereden mag worden in landen waar winterbanden verplicht zijn.

    Nieuwsbriefbanner