Mobility Vraag: een verkeersboete met een leaseauto, wat nu?

Gepubliceerd:

Jaarlijks worden er zo’n acht miljoen verkeersboetes uitgeschreven in Nederland. Veruit het grootste deel vanwege snelheidsovertredingen. De kans is groot dat ook in jouw wagenpark weleens een bekeuring wordt uitgeschreven. Hoe gaat dat bij een leaseauto? Dat is tenslotte een auto van de zaak. Mobility Reporter geeft je de antwoorden.

 

Het overgrote deel van de leaserijders rijdt jaarlijks meer kilometers dan de gemiddelde bestuurder. Met al die kilometers zal er vast wel eens een verkeersovertreding voorkomen. Bij een privéauto wordt de boete naar het adres van de eigenaar gestuurd. Leaseauto’s staan echter op naam van de leasemaatschappij; de boete valt dan ook daar op de deurmat.

 

Hoe moet de verkeersboete betaald worden?

De leasemaatschappij zal proberen de boete direct te betalen. Op die manier wordt voorkomen dat de bekeuring wordt verhoogd omdat die niet op tijd aankomt bij de leaserijder. Stel bijvoorbeeld dat deze net is verhuisd. De leasemaatschappij berekent de boete vervolgens door aan de bestuurder. Die krijgt een mail met een link om de bekeuring via iDEAL te betalen. In de mail staan ook de gegevens van de originele boete, zoals de datum en locatie. Het is belangrijk om wijzigingen in het leasecontract direct door te geven aan de leasemaatschappij. Als de leaseauto door iemand anders wordt overgenomen wil je voorkomen dat de boete bij de verkeerde persoon terechtkomt. Indien de bekeuring niet wordt betaald ontvangt de leaserijder een reminder. Mocht de leaserijder de boete ook na herinnering niet betalen, dan zal de leasemaatschappij de administratiekosten doorrekenen aan de werkgever.

 

Bezwaar aantekenen tegen boete

Het kan voorkomen dat een boete onjuist is uitgeschreven, of dat de bestuurder het niet eens is met de bekeuring. De bestuurder van de auto kan in zo’n geval bezwaar aantekenen. De boete moet echter wel eerst zijn betaald. Daarom schiet de leasemaatschappij de boete voor. Mocht het bezwaar succesvol zijn dan krijgt de leasemaatschappij een bevestiging en wordt het geld teruggestort. Als de bekeuring per ongeluk door zowel de leaserijder als leasemaatschappij is betaald, dan wordt het laatst betaalde bedrag teruggestort.

 

Inzichtelijk maken bekeuringen

Werkgevers en wagenparkbeheerders kunnen via de leasemaatschappij inzicht krijgen in kosten zoals verkeersboetes, schades of het verbruik van de leaserijder. Op die manier kan men zien wat het gedrag is van de leaserijder, en of er meer kosten gemaakt worden dan gemiddeld. Dit geeft de werkgever de kans om in te grijpen of de bestuurder aan te spreken op zijn rijgedrag.

Nieuwsbriefbanner