Mobility Vraag: vakantie met de leaseauto? Denk aan het onderhoud

Gepubliceerd:

Het onderhoud van leaseauto’s vindt in de meeste gevallen plaats op vooraf bepaalde momenten. Dat kan tijdens de vakantieperiode problemen opleveren: wat te doen als de leaserijder op dat moment met zijn auto in het buitenland zit? Mobility Vraag geeft je de antwoorden.

 

Nu de zomer nadert zullen veel leaserijders hun vakantieplannen hebben gemaakt. Veel van hen zullen met de leaseauto afreizen en dan is het verstandig om met onderhoud en reparaties rekening te houden. Het zou namelijk erg vervelend zijn als de leaseauto van een werknemer niet op tijd beschikbaar is voor de vakantie omdat deze nog bij de garage staat. De kosten van een leenauto voor de werknemer zijn wel gedekt tijdens de reparatie, maar niet voor de periode daarna.

Goed voorbereid

De leaserijder kan zelf het onderhoud inplannen en aanpassen bij de dealer of het service center. Dat kunnen ze doen op basis van de onderhoudsinterval of –melding die de auto aangeeft. Stel dat het onderhoud en de geplande vakantie samen vallen, dan kan de medewerker het onderhoud ook eerder inplannen. Zo is hij er zeker van dat de auto voor vertrek in goede staat verkeert. Zorg er als werkgever voor dat jouw leaserijders dit ook weten.

Toch in het buitenland naar de garage

In Nederland gaan je werknemers naar de dealer of het service center dat hun voorkeur heeft. De rekening wordt vervolgens door de leasemaatschappij betaald; geen moeite voor de leaserijder dus. Mocht één van je werknemers onverhoopt toch naar de garage moeten in het buitenland, houd er dan rekening mee dat dit net even anders loopt.

De werknemer kan in het buitenland naar de alarmcentrale van de leasemaatschappij bellen als er iets met de auto aan de hand is. Zij bekijken dan wat er mogelijk is, en of de auto naar een lokale dealer kan worden gebracht. De alarmcentrale kan ook vertellen waar de leaserijder recht op heeft als de auto niet direct gerepareerd kan worden en of men recht heeft op vervangend vervoer. Let er goed op dat van tevoren duidelijk is hoe en wat er is geregeld. Denk aan een internationale reis- en kredietbrief of een verzekering die hetzelfde dekt (ook voor caravan/aanhanger). Geef bijvoorbeeld aan dat een caravan verzekerd is, mits gekoppeld aan de auto.

Voorschieten

De kans bestaat dat de rekening op locatie moet worden betaald. Daarom is het verstandig dat je medewerkers een creditcard bij zich hebben. Die kosten zijn bij thuiskomst te declareren. Daarbij stuurt de werknemer de originele bonnen mee, en krijgt dan het geld dat hij heeft voorgeschoten teruggestort.

Nieuwsbriefbanner