Mijn leaseauto maakt een vreemd geluid. Wat moet ik doen?

Gepubliceerd:

Hoewel de auto’s die je leaset doorgaans vrijwel nieuw zijn, is er natuurlijk altijd een kleine kans dat er iets mis is. Een vreemd geluid of rijgedrag hoeven niets te betekenen, maar kunnen ook duiden op een probleem.

 

Het advies is dan ook om geen risico te nemen en je werknemer de leasemaatschappij of hulpdienst te laten bellen. Veiligheid gaat immers boven alles. Dan zal worden bekeken of de auto nog kan rijden. Als dat het geval is, is in de meest gevallen het advies om naar de garage te gaan. Indien de auto niet meer kan rijden dan bepaalt de hulpdienst of er een monteur of berger langskomt.

De auto moet gerepareerd worden

Als de auto bij de garage moet blijven voor reparatie is een vervangende auto wel zo handig. De garage heeft voor zulke situaties een tijdelijke auto beschikbaar. Afhankelijk van wat er in het leasecontract staat worden de kosten in de meeste gevallen door de leasemaatschappij betaald. De kosten voor reparatie worden sowieso gedekt, tenzij – in zeer uitzonderlijke gevallen – het probleem is ontstaan door eigen toedoen, zoals bijvoorbeeld bij het te lang doorrijden met een te laag oliepeil.

Schade gereden

Als jouw werknemer schade heeft gereden – bijvoorbeeld door een ongeluk – waarmee hij of zij niet door kan rijden, dan geldt min of meer hetzelfde. De auto wordt in dit geval afgesleept naar een schadehersteller. Ook hier heeft de leaserijder recht op een vervangende auto. Afhankelijk van de afspraken in het leasecontract kan het zijn dat er een eigen risico over de schade betaald moet worden. Uiteraard geldt dit niet als er een tegenpartij als veroorzaker wordt aangewezen.

Pech ver van huis, auto ophalen

Het is goed om te weten dat jouw werknemers verantwoordelijk blijven voor hun auto. Als de auto bij een garage of schadeherstelbedrijf aan de andere kant van het land staat, zal de leaserijder ervoor moeten zorgen dat de auto terug komt. Dit kunnen zij zelf doen, of ze huren een zogenaamde hiker in. Die haalt de vervangende auto op en ruilt deze om voor de leaseauto van jouw werknemer bij het garagebedrijf in kwestie. Deze kosten worden niet vergoed, maar het scheelt jouw werknemer wel veel tijd.

 

Nieuwsbriefbanner