Kom niet stil te staan in de winter

Gepubliceerd:

In de winter moet je extra goed opletten op de weg. De kou kan zorgen voor verraderlijke gladheid. Toch heeft het koude weer van de afgelopen tijd vooral ook veel bestuurders van elektrische wagens verrast. Berichten over vastgevroren oplaadstekkers en lege accu’s roepen veel vragen op. Als jouw medewerkers een elektrische auto hebben moeten ze in deze omstandigheden dus nog beter opletten of ze hun bestemming wel bereiken.

De accu’s die gebruikt worden in elektrische auto’s kunnen bij lage temperaturen minder energie opslaan. Een logisch gevolg daarvan is dat je er minder ver mee kunt rijden. Hoe kouder het wordt, hoe lager de actieradius. Zorg er daarom voor dat bestuurders van elektrische auto’s goed op de actieradius letten en dat ze als het mogelijk is elke dag opladen. Is er een locatie waar de wagen kan bijladen? Pak die kans, en sluit ook daar de auto aan. Komen je medewerkers toch in de knoei? Gebruik dan zo min mogelijk elektronica tijdens het rijden. Zet de radio uit en – hoe vervelend het ook is – gebruik de verwarming niet. In een conventionele auto werkt die wel op de restwarmte van de motor, maar in een elektrische auto niet.

Iets dat ook verschilt van een conventionele auto is het remmen. Een elektrische auto regenereert energie als je het gaspedaal loslaat. Daardoor verlies je meer snelheid bij het gas loslaten dan in een conventionele auto. Daardoor kom je mogelijk eerder aan het glijden bij gladheid. Het is daarom verstandig om geleidelijk gas los te laten in de winter.

Help, mijn stekker zit vastgevroren!

Na de strenge nachtvorst van de afgelopen week trad er nog een probleem op: vastgevroren stekkers. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, probeer daarom de auto zoveel mogelijk binnen te zetten. Mocht dat niet mogelijk zijn, zorg er dan voor dat de stekkeraansluiting van de auto droog is. En als deze tips te laat komen: met een warmwaterkruik op de aansluiting is de stekker zo ontdooid.

 

 

Nieuwsbriefbanner