Hoe profiteer ik nog 5 jaar van lage bijtelling?

Gepubliceerd:

Van 14 procent bijtelling of minder, naar 21 procent. Dat is binnenkort de harde realiteit voor veel nieuwe leasemodellen. Maar het is nog niet te laat. De afgelopen tijd was er dan ook sprake van een ware run op leaseauto’s nu de fiscale regels flink aangescherpt gaan worden.

 

Per 1 januari stijgt de fiscale bijtelling voor zuinige leaseauto’s met gemiddeld 80 euro per maand. Voor auto’s met een lage CO2 –uitstoot moeten leaserijders nu 14 procent over de nieuwwaarde optellen bij het inkomen en daar loonbelasting over betalen. Dat wordt straks 21 procent. Bij hybride auto’s gaat het tarief van 7 naar 15 procent. Als het je lukt om voor volgend jaar nog een leaseauto te bemachtigen, scheelt je dat over de hele leasetermijn al gauw zo’n 4000 tot 6000 euro, en dat is veel geld.

 

Afkopen leasecontract

De import van nieuwe auto’s is in het derde kwartaal van 2015 met 23% toegenomen, en dat komt met name door een toename in de vraag naar de populairste leasemodellen. Het aantal nieuwe leasecontracten piekte in de maand oktober nog eens naar 17.000, het hoogste aantal in 10 jaar tijd. Veel leaserijders vervroegen hun contract om te kunnen profiteren van de gunstige fiscale regels die nu nog gelden. Toch heeft het vervroegd afsluiten van een leasecontract alleen zin voor leaserijders van wie het contract binnenkort afloopt, in de eerste maanden van volgend jaar. Bij een contract dat langer doorloopt wordt de boete voor het vervroegd beeindigen veel te hoog.

 

Run op leaseauto’s met lage bijtelling

Veel leaserijders willen voor het einde van 2015 nog een leaseauto bemachtigen. Leasemaatschappij Athlon heeft voor deze mensen een oplossing. Door de afgelopen maanden auto’s die nog 5 jaar lage bijtelling hebben massaal in te kopen, heeft Athlon nog een heel aantal auto’s – zogenaamde Athlon Editions – op voorraad. Maar wil je gebruik maken van het voordeel, dan moet je snel zijn. Inmiddels is de 1000e Athlon Edition al de deur uit.

 

De volgende auto’s zijn nog leverbaar met lage bijtelling:

 

  • Peugeot 308 SW
  • Volvo V40
  • Renault Clio Estate
  • Mitsubishi Outlander
  • Volkswagen Golf
  • Toyota Auris Touring Sports
  • Volvo V60
  • Peugeot 208
  • Renault Clio

 

Tenslotte; de bijtellingsregels veranderen ieder jaar. Op dit moment is nog niet bekend wat de veranderingen voor eind 2016 zullen zijn. Wel valt te verwachten dat de overheid nog niet klaar is met het verscherpen van de regels.

Nieuwsbriefbanner