Hoe sneller je rijdt, hoe langzamer je gaat?

Gepubliceerd:

Die snelheidsbekeuring waar jij niks van snapt? De Rijksuniversiteit Groningen heeft er een logische verklaring voor. Hoe sneller de omgeving van een auto gaat, hoe langzamer de tijd lijkt te gaan. Dus: hoe harder je rijdt, hoe langer je er voor je gevoel over doet. Waardoor je alleen maar nog sneller gaat rijden.

Tijdens een ingewikkeld experiment met snel en langzaam bewegende voorwerpen vonden de onderzoekers een verband tussen de snelheid van voorwerpen en hoe lang mensen denken dat dit voorwerp in beeld is. Hoe sneller de omgeving rond een voorwerp (bijvoorbeeld een auto) beweegt, hoe langer men de tijd inschat.

Ongemerkt rijd je harder

Beweging van beeld heeft dus invloed op de schatting van tijd. Dit heeft directe gevolgen voor de waarneming van tijd en snelheid van automobilisten. Hoe sneller een bestuurder rijdt, hoe sneller de omgeving beweegt en hoe langer je denkt dat de tijd duurt. Dit compenseer je (vaak) ongemerkt door nóg harder te rijden. En laat dat vaak gepaard gaan met een bekeuring, of twee…

Nieuwsbriefbanner