Je gooit 3700 euro per werknemer weg. Elk jaar weer

Gepubliceerd:

Voor veel werkgevers is besparen op mobiliteit een prioriteit. In mijn vorige blog gaf ik aan dat een mobiliteitsbudget daarin maar beperkt voorziet. Deze keer de vraag: waar valt wél veel te besparen? En kan de medewerker meeprofiteren?

Verspilling werkplekken

Dat vergt even een omweggetje. Wat kost mobiliteit eigenlijk? De gemiddelde kantoorwerkgever betaalt per medewerker zo’n € 3.200 per jaar. De ene medewerker heeft een leaseauto, de ander alleen een woon-werk vergoeding, nog een andere declareert zakelijk mobiliteit.

Dat is een boel geld. Maar de werkplek is nog veel duurder: gemiddeld een kleine € 10.000 per jaar. Er zijn nog altijd meer werkplekken dan medewerkers, dus per persoon liggen die kosten hoger. En de bezettingsgraad is nog altijd slechts 55%. Dit betekent dat de werkgever zo’n € 3.700 per jaar per medewerker uitgeeft aan een lege werkplek. Dat is meer dan 10% van het gemiddelde bruto jaarsalaris (alle benchmark gegevens ontleend aan Stichting Mobiliteit.NU).

In mijn adviespraktijk kwam ik pas een werkgever tegen die op een kantoor met 900 medewerkers iedere week € 45.000 uitgeeft aan deze leegstand. Dat is gelijk aan anderhalve FTE per week.

Wat betekent dit nu voor mobiliteitsbeleid?

Het interessante aan deze kosten is: ze staan in geen enkel arbeidscontract. Het is vrij uitruilmateriaal in een onderhandeling over nieuw mobiliteitsbeleid. Uit de besparing kan de werkgever beloningen betalen voor gewenst gedrag. Uit allerlei praktijkervaringen weten we inmiddels dat medewerkers hun gedrag aanpassen, wanneer gewenst gedrag wordt beloond. ‘Besparen door belonen’ lijkt paradoxaal, maar het werkt.

4 tips om gewenst bedrag te belonen:

  1. Stimuleer fietsen of openbaar vervoergebruik – om te besparen op parkeerkosten.
  2. Beloon het werken op daldagen (woensdag, vrijdag) om  zo de pieken op maandag, dinsdag en donderdag af te vlakken.
  3. Geef een vaste werkplek op in ruil voor een beloning.
  4. Vergader af en toe op een Regus-kantoor, om de bezetting op piekmomenten te beperken.

Juist de nieuwe Werkkostenregeling biedt grote kansen om dergelijke beloningsregimes ook fiscaal aantrekkelijk in te richten.

Over

Daan van Egeraat is directeur van Montefeltro, een onafhankelijk adviesbureau voor projectmanagement en innovatie. Zijn visie is dat belonen van gewenst gedrag van medewerkers voor werkgevers grote kansen biedt, maar dat we het vooral simpel moeten houden.

Nieuwsbriefbanner