Bijtelling wiki: dit moet je weten!

Gepubliceerd:

Voor de manager die mobiliteit en wagenparkbeheer er (gedwongen) een beetje bij doet, maar van wie wel wordt verwacht dat hij weet wat er speelt, neemt Mobility Reporter iedere maand in steekwoorden een hot item door. Vandaag: de bijtelling wiki met daarin alles over bijtelling: van definitie tot de autobrief van Wiebes.

Bijtelling wiki: definitie

Iedere werknemer die van jou (a.k.a. de baas) een auto “krijgt” betaalt daarover bijtelling. Simpel gezegd vindt de overheid dat wanneer je een cadeau van je baas krijgt (van bijvoorbeeld 25.000 euro) je daarover belasting moet betalen. Bijtelling is dus eigenlijk een soort van loonbelasting. Als je werknemer besluit om ook voor privé-doeleinden in een leaseauto van jouw zaak te rijden, dan wordt een deel van de cataloguswaarde van de leaseauto door de belastingdienst dus gezien als inkomen. Over dit bedrag betaalt je werknemer daarom inkomstenbelasting.

Bijtellingstarieven

Afhankelijk van de CO2-uitstoot van een auto is de bijtelling nu nog 4, 7, 14 of 20, 25 of 35 procent van de waarde van het voertuig. Bij auto’s geldt 14 procent bijtelling als de auto 82 gram of minder CO2 per kilometer uitstoot. Het 20 procent-tarief geldt voor dieselauto’s met een uitstoot tussen 83 en 110 gram. Daarboven is het bijtellingtarief altijd 25 procent en heb je een auto van de zaak die 15 jaar of ouder is, zelfs soms 35 procent, al is dit nog wel afhankelijk van de CO2-uitstoot.

Voorbeeld

Om de gevolgen van de bijtelling voor je werknemers direct inzichtelijk te maken, hierbij een rekenvoorbeeld aan de hand van een fictieve ‘Henk’. Voor het gemak gaan we er bij het voorbeeld even van uit dat het belastingtarief altijd 25% is, ongeacht het inkomen. Als Henk een bruto jaarinkomen van 20.000 euro heeft, zou hij per jaar 5.000 euro belasting betalen.
Nu mag hij van jou een leaseauto uitzoeken en Henk gaat voor een Toyota Aygo die met wat opties 14.285 euro kost. Omdat het een benzineauto met 107 gram CO2-uitstoot per kilometer betreft, is de bijtelling 14 procent.
14 procent van 14.285 is 2.000, dus het jaarinkomen van Henk stijgt naar 22.000. Dan betaalt hij per jaar 5500 euro aan belastingen. De Aygo kost hem dan slechts 500 euro per jaar.

Bijtelling op de schop

Kom je een beetje wijs uit de bovengenoemde cijfers en bijtellingspercentages? Ok, dan is de volgende stap: ze deleten. Want door de plannen van staatssecretaris Wiebes gaat het hele stelsel de komende jaren op de schop. Nadat er in het overgangsjaar 2016 nog een extra categorie van 21 procent bestaat voor ‘zuinige’ brandstofauto’s (met een CO2-uitstoot van 51 tot en met 106 g/km), blijft er vanaf 2017 nog maar een algemeen bijtellingstarief over voor zakelijke rijders. Deze gaat van 25 naar 22 procent. Naast dit tarief is er nog een ander tarief: 4% voor volledig elektrische auto’s. Eerlijk is eerlijk: Wel een stuk makkelijker te onthouden.

Gevolgen bijtelling

Door de plannen van Wiebes wordt zakelijke autorijden in veel gevallen duurder. Immers auto’s die nu nog voor 14 procent meetellen, zullen ook in de 22-procentscategorie gaan vallen. Gevolg: veel van je werknemers zullen vermoedelijk hun dure leasebak willen lozen. Volgens onderzoek overweegt zelfs 10 procent hun huidige zakelijke auto in te leveren door de nieuwe bijtellingsregels. De helft van de respondenten zegt de kosten te willen drukken door de volgende keer een goedkopere leaseauto te kiezen. Bereid je dus maar goed voor op die nieuwe bijtellingen. Want vragen als: ‘Wat betekenen deze regels voor mijn leaseauto?’ gaan jouw kant opkomen.

Wil je jouw medewerkers toch nog onder het -voordeligere- oude bijtellingsregime laten rijden? Dan heeft Athlon nog een aantal modellen staan die onder het oude regime zijn ingekocht. 

Nieuwsbriefbanner