Wat levert dat nou op: voorzichtiger rijden?

Gepubliceerd:

Voorzichtiger rijden is goed voor de verkeersveiligheid. Dat wisten we. Maar wat bespaar je eigenlijk per medewerker als deze bewuster rijdt?  In ‘Tot op de Komma’ zoekt Hans Schaap, directeur van GreenStar Statistic, het uit.

Ons rekenvoorbeeld

We nemen de proef op de som met een werknemer die we voor het gemak even ‘Henk’ noemen. Henk rijdt met zijn Peugot 508 (bouwjaar: 2013, brandstof: benzine, motor: 4 cilinder,  energielabel A, 144g/km CO2 uitstoot, gecombineerd verbruik volgens fabrikant: 6,2 l/100km) jaarlijks 20.000 km en veroorzaakt door zijn roekeloze rijstijl voor € 2.000 aan schadelast per jaar. Totdat hij met zijn bedrijf besluit mee te doen aan een mobiliteitsbattle: competitief als hij is verbetert hij zijn rijstijl binnen één maand. Hij remt voorzichter en trekt voorzichter op, rijdt minder of niet meer sneller dan 130 km / h , laat de motor niet onnodig stationair meer draaien en schakelt sneller door (dus niet meer hoog in toeren). Dit resulteert in een betere rijgedrag score van een 6,8 naar een prachtige 8,0. Een stijging van 1,2 punten!  Dat levert de volgende besparingen op:

Besparing op brandstof

Uit analyse van het rijgedrag van meer dan 50 bedrijven door GreenStar Statistics blijkt dat 1 punt verbetering op het gebied van voorzichtiger rijden gemiddeld 7,5% brandstofbesparing oplevert. Henk verbruikte 8,6 liter per 100 km toen hij nog een 6,8 scoorde. Nu hij zijn rijstijl verbeterde naar een 8 verbruikt hij nog maar 7,5 l/100km. Een besparing van 1,1 liter / 100 km: bijna 13%.
In het geval van Henk levert dit concreet een besparing op van 220 liter dus ongeveer € 250 per jaar.

Besparing op onderhoud

Ook onderhoud en slijtage wordt minder: de banden van de beste bestuurders gaan bijvoorbeeld 1,5 tot 2 maal langer mee dan de banden van de risico chauffeurs. Bij de meeste lease contracten is onderhoud, inclusief  banden, echter inbegrepen in een vaste prijs. Bij de lease contracten waar dat niet het geval is, zoals in het geval van Henk, kan zo een besparing worden verwezenlijkt van € 140 euro per voertuig per jaar.

Besparing op schadeclaims

Veiliger rijgedrag leiden tot een lagere schadelast en minder ongevallen. Henk rijdt gemiddeld 2000 euro schade per jaar. Door 1 punt voorzichtiger te rijden levert dat het bedrijf van Henk- uitgaande van 10 procent minder schade- gemiddeld € 200,- euro per jaar op.

Conclusie:

In totaal kan het bedrijf van Henk € 590 euro per jaar besparen door Henk 1 punt voorzichtiger te laten rijden.  Nu alleen nog hem zover zien te krijgen.

Nieuwsbriefbanner