Parkeerkosten te hoog? Zo kun je besparen!

Gepubliceerd:

Parkeren is voor veel werkgevers een kopzorg. Parkeerplaatsen voor medewerkers vallen vaak onder de verworven rechten en discussie hierover zorgt meestal voor onrust. Tegelijkertijd zijn parkeerplaatsen kostbaar. Zeker wanneer je parkeerplaatsen elders bij moet huren. Hoe zit dit op jouw locatie?

 

Je kunt dit heel makkelijk zelf online onderzoeken. Innovatie-adviseur en Mobility Reporter blogger Daan van Egeraat legt uit hoe dat gaat en wat het oplevert.

We kiezen twee voorbeelden. Twee werkgevers, op verschillende locaties, één in Rotterdam en de ander in Zwolle. Je ziet steeds 3 benchmarks rond parkeren: het aantal (links boven), de kosten (rechts boven), de kosten voor parkeren als deel van de totale kosten (links onder) en de parkeerkosten per medewerker (rechts onder). Absolute aantallen vergelijken levert weinig op. We vergelijken daarom aantallen parkeerplaatsen en parkeerkosten in relatie tot de omvang en de kosten van jouw organisatie.

Verschillen per werkgever

Je kunt goed zien hoe verschillend beide situaties zijn. Werkgever 1 combineert een zeer ruime parkeersituatie met hoge kosten per parkeerplaats: € 3000,- per jaar. Het aandeel van parkeren binnen de totale bedrijfskosten is met 3% meer dan 5 keer hoger dan de benchmark, net als de parkeerkosten per medewerker. Bij Werkgever 2 liggen de kosten per parkeerplaats 30% onder de benchmark. Er is een zeer ruime parkeersituatie. Door de ruime verstrekking liggen de kosten van parkeren per medewerker 50% hoger dan de benchmark. Het aandeel van parkeren binnen de totale bedrijfskosten is met 1% bijna het dubbele van de benchmark.

Werkgever 1 parkeerscan

Werkgever 1 parkeerscan

Werkgever 2

Werkgever 2

Parkeerbeleid herijken en kosten beperken

Dergelijke inzichten kunnen een beginpunt zijn voor een herijking van je parkeerbeleid. Ook aanpassen van mobiliteitsbeleid kan effect hebben op je parkeersituatie: stimuleren van gebruik van tijd- en plaatsonafhankelijk werken, openbaar vervoer en fietsen (e-Bike) op piekmomenten op piekdagen, eventueel in combinatie met vooraf reserveren van parkeerplaatsen. Wanneer je dit slim inricht bespaar je niet alleen op parkeerkosten, maar ook op de (veel kostbaarder) werkplekken.

 Houd het leuk voor je medewerkers: beloon uit de besparing

Hoge parkeerkosten zetten Werkgever 1 op achterstand. Maar dat biedt ook een kans: hoge besparingen bieden de ruimte voor een beloningsbudget. Bijvoorbeeld voor wie niet meer parkeert, of alleen op daluren. Je kunt een gedifferentieerd prijsbeleid invoeren, in combinatie met financiële incentives voor anders reizen op piekmomenten. Zo blijft het voor medewerkers leuk.

Inzicht versterkt je onderhandelingssituatie

De benchmarkcijfers geven de werkgever houvast in het gesprek met medewerkers. Dit parkeerdossier toont waar jouw organisatie uit de pas loopt ten opzichte van de benchmark, welke aanpassingen redelijk zijn, en welke ruimte er is voor besparen (en belonen).

Scan jouw parkeersituatie – of laat je ontzorgen

Je kunt deze scan zelf doen. Je kunt ook je huisleveranciers vragen dit voor je te verzorgen. Wil je inzicht krijgen hoe je scoort op aantallen parkeerplaatsen, ga dan naar de Benchmark Parkeren. Wil je zicht krijgen op kosten ga dan naar de Kosten Benchmark.

Nieuwsbriefbanner