De spelregels van een goede autoregeling

Gepubliceerd:

Een succesvol autobeleid begint bij een goede autoregeling. Een regeling waarmee je veel kosten en tijd bespaart. Wat neem je op in een goede autoregeling?

In een strakke autoregeling staan duidelijke spelregels beschreven. Uitzonderingen zijn er niet. Deze 17 zaken mogen in je autoregeling zeker niet ontbreken:

 1. Meeneemclausule:
  Wijk je als leaserijder af van de standaard auto en treed je uit dienst, dan ben je verplicht de auto mee (lees: over) te nemen.
 2. Norm op benzine:
  Als leaserijder rijd je benzine, tenzij economische redenen een andere brandstofkeuze rechtvaardigen (bijvoorbeeld andere brandstof levert € 25 per maand voordeel op).
 3. Herinzetauto’s:
  Verleng contracten als de maximale kilometrage niet is bereikt aan het einde van de looptijd. Medewerkers rijden dan dus langer door in hun leaseauto.
 4. Tanken/brandstofkosten:
  Verbied of blokkeer speciale brandstoffen, zoals V-Power, Ultimate et cetera.
 5. Downsizen:
  Beloon de leaserijder als hij goedkoper rijdt dan de norm (doordat hij in een kleinere auto rijdt), in plaats van hem te straffen als hij boven de norm rijdt. Daarbij mag je als werkgever best een 50-50 regeling hanteren. 50% is voor de leaserijder, 50% voor jou als werkgever.
  Een alternatief kan zijn dat de eigen bijdrage vervalt als de leaserijder 5% zuiniger rijdt dan de norm.
 6. Privégebruik:
  Stel duidelijke regels op. Wat mag wel en wat niet? Wat mogen inwonende gezinsleden? Hoe sta je tegenover het geven van rijlessen aan 17-jarigen? Met duidelijke regels voorkom je excessen.
 7. Uitsluitingsclausule:
  Sluit de keuze voor 4-wielaangedreven auto’s uit, alsmede voor CC’s, SUV’s en 2-deurs auto’s. Dit zijn geen standaard auto’s, en zijn daarbij duur in het verbruik. Denk er ook over na of dit de zakelijke uitstraling is die je als organisatie beoogt.
 8. Vakantiebundel:
  Beloon leaserijders die een kleinere, zuinigere, goedkopere auto rijden met een vakantiebundel. Zij kunnen dan in vakantietijd tijdelijk hun ‘kleinere’ wagen inruilen voor een grotere gezinsauto.
 9. Accessoires:
  Wat is toegestaan betreffende accessoires? Brede banden, speciale stoelen, et cetera? Neem ook op dat chiptuning verboden is.
 10. Vervangend vervoer:
  Beschrijf hoe het vervangend vervoer is geregeld. In binnen- en buitenland. Als je medewerkers naar het buitenland mogen met hun leaseauto, regel dan ook het vervangend vervoer goed. Wees duidelijk over hoe en wat er is geregeld. Denk aan een internationale reis- en kredietbrief of alternatieve verzekering die hetzelfde dekt (ook voor caravan/aanhanger). Geef bijvoorbeeld aan dat een caravan verzekerd is, mits gekoppeld aan de auto.
 11. Winterbanden:
  Stel winterbanden verplicht gedurende een bepaalde periode. Zeker als je medewerkers naar het buitenland mogen met de leaseauto. In diverse Europese landen zijn winterbanden in meer of mindere mate verplicht.
 12. Parttimers en bijna-gepensioneerden:
  Welke autokeuze geldt voor parttimers en medewerkers die bijna met pensioen gaan? Voorkom dat zij nog even in een ‘vette’ bak rijden die je vervolgens niet krijgt weggezet.
 13. Eigen risico:
  Belast bij onzorgvuldig handelen het eigen risico door aan de leaserijder.
 14. Overschrijding leasebudget:
  Limiteer de overschrijding van het leasebudget. Dat kan bijvoorbeeld maximaal 10% of € 100 zijn.
 15. Arbeidsongeschiktheid:
  Beschrijf in hoeverre leaserijders en hun gezinsleden gebruik mogen maken van de leaseauto bij langdurige arbeidsongeschiktheid/ziekte. Wat zijn de regels als dit aan de orde is?
 16. Ter beschikking stellen:
  Leg vast dat leaserijders hun leaseauto verplicht aan collega’s ter beschikking stellen voor een zakelijke reis als zij zelf de auto op dat moment niet nodig hebben voor zakelijke doeleinden.
 17. Tekenmoment:
  Laat de leaserijder de autoregeling tekenen vóórdat een leaseauto wordt besteld bij de leasemaatschappij.

Autoregeling: bespaar tijd en geld

Duidelijke uitgangspunten vastgelegd in een heldere autoregeling helpen jou als werkgever, maar ook de leasemaatschappij. Die is gebaat bij tevreden werknemers over alles wat hun auto aangaat. Als werkgever ben je gebaat bij tevreden werknemers ten aanzien van goed werkgeverschap. Met een duidelijke autoregeling weet iedereen waar hij aan toe is. En kun je er gemakkelijker op sturen. Bovendien kost het wagenparkbeheer je minder tijd en geld. Een besparing van 10% is snel gerealiseerd.

Nieuwsbriefbanner