2016 wordt een goed jaar voor volledig elektrische auto’s

Gepubliceerd:

De verkoop van volledig elektrische auto’s gaat dit jaar flink toenemen, verwachten experts. Dat komt met name doordat de plug-in hybrides een groot deel van hun fiscale voordeel verliezen ten opzichte van 2015.

 

In 2016 behouden auto’s die geen CO2 uitstoten hun lage bijtellingspercentage van 4 procent. De bijtelling op auto’s die tussen de 1 en 50 gram CO2 per kilometer uitstoten, zoals plug-in hybrides, stijgt van 7 naar 15 procent. Daarnaast heeft een elektrische auto nog andere voordelen: er is een milieu-investeringsaftrek beschikbaar én je komt gegarandeerd elke milieuzone binnen. Dat maakt de keuze voor een elektrische (lease)auto nóg aantrekkelijker.

Meer zekerheid over je kosten

Een elektrische auto zorgt ervoor dat je meer zekerheid hebt over wat de auto kost. Bij een plug-in hybride lag het maar net aan de bestuurder hoeveel er elektrisch gereden werd. Bij een volledig elektrische auto moet de bestuurder wel elektrisch rijden, en dat is gunstig voor de kosten. Elektriciteit ‘tanken’ is namelijk goedkoper dan benzine of diesel. Sterker nog, wanneer de elektriciteit thuis of op de zaak via eigen zonnepanelen wordt opgewekt kost het zelfs niets. Verder is de elektrische auto onderhoudsongevoelig. Ze hebben minder bewegende delen en filters die op den duur vervangen moeten worden en dus kosten veroorzaken.

Ook voor mijn wagenpark?

Dat is de vraag die men zichzelf moet stellen. De actieradius van elektrische auto’s loopt nog altijd flink achter op die van een conventionele auto. Voor vertegenwoordiger is een elektrische auto dus geen handige keuze. Gelukkig wordt de beperkte actieradius een steeds kleiner probleem. Nederland kent inmiddels een landelijke dekking van snellaadstations langs de snelwegen. Bij zo’n station laad je een elektrische auto in zo’n 20 minuten op tot 80 procent.

Let in de wintermaanden wel even op: de actieradius is vanwege het koude weer en het gebruik van de (elektrische) verwarming een stuk minder.

Momenteel zijn er 50 van dat soort oplaadpunten van Fastned in Nederland. Het bedrijf wil het aantal stations naar 200 brengen, maar is tevens bezig om een netwerk in het buitenland op te zetten. Daar is de infrastructuur voor elektrische auto’s nog minder ontwikkeld. Daar gaat wel verandering in komen aangezien Duitsland heeft aangegeven te gaan investeren in de infrastructuur, en de EU met steeds strengere regels omtrent CO2 komt.

En mochten je medewerkers zich zorgen maken over de lange vakantieritten, ook daar heeft Athlon een oplossing voor. Athlon biedt elektrische leaserijders een vakantieauto aan. Je spaart elke maand een bepaald bedrag. Van dat bedrag kun je 5 weken per jaar een huurauto lenen, bijvoorbeeld één met trekhaak.

Top 3 elektrische auto’s

De elektrische auto is inmiddels al in alle smaken leverbaar, en de keuze wordt alsmaar groter. Zo komt Tesla dit jaar met een elektrische SUV en levert Nissan de Leaf nu met een 30 kWh accu waardoor de auto tot wel 250 kilometer op een volle accu kan rijden. Benieuwd waar anderen voor kiezen? Dit is Athlon’s top 3 van 2015:

  1. Tesla Model S
  2. Renault Zoe
  3. BMW i3
Nieuwsbriefbanner